sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Aapo Rapi: Kuningas Toffee

Aapo Rapin (s. 1977 kertoo wikipedia) sarjakuva-albumi nimeltä Kuningas Toffee julkaistiin vuonna 2008. Luin sen. Katselin myös kuvat.

Kuningas Toffee oli tyranni, joka piti toffeesta niin paljon, että päätti syödä vain sitä. Hänen tarinansa avautuu lukijalle käärö kääröltä. Kääröjä lukijan kanssa tutkii nuori mies, joka törmää niihin etsiessään ruokaa perheelleen.

Tykkäsin tarinan omaperäisestä aiheesta. Toffee kuulostaa mukavan absurdilta – se on tahmeaa, mutta ei varsinaisesti pelottavaa. Kuningas Toffee sen sijaan on pelottava. Hänen valtansa on rajaton ja hän käyttää sitä armottomasti. Hänen T-paidassaan ei lue: ”All You Need Is Toffee” vaan todennäköisemmin ”Verot ylös”. Onko kuningas jatkuvassa sokerihumalassa vai onko valta turmellut hänet kuten on käynyt monille muillekin kaikenlaisten tarinoitten kuninkaille, en osaa sanoa. Veikkaisin jälkimmäistä. Kuitenkin myös kuningas Toffeella on hyvät puolensa, jotka sarjakuvan myötä pääsevät esiin.

Sarjakuvan toinen päähenkilö, nuori perheellinen mies ei ole niin karismaattinen kuin kuningas, hän ei menesty elämässä niin itsestään selvästi. Hän on nykypäivän jokamies, jonka ei tarvitse poistua kaupungistaan eikä muistella mitä sattui pari vuotta sitten, kun nykyhetkessäkin on omat ihmettelemisensä. Yksi hänellä kuitenkin on ja sen mukana kaikki.

Piirrokset ovat aika pieniä, kuten koko albumi. Musta-valkoinen kuvitus ei ehkä säihky samalla tavoin kuin värillinen, mutta kaipa se sopii aikuiseen makuun.

Albumissa on 97 sivua ja luin sen tuossa aamulla ennen kirkkoon lähtöä.

4 kommenttia:

 1. Hmm, en ole tätä lukenut mutta joitain muita Rapin sarjoja kyllä ja niissä kyllä värit ovat isossa osassa, mistäköhän syystä tämä on sitten mustavalkoinen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti ihan käydä kurkistamassa, että olihan ne piirrokset varmasti mustavalkoista. No, siitä oli se hyöty, että muistin nyt tarkastaa myös sen, puhuttiinko tarinassa pergamenteista kuten väitin vai kääröistä. Kääröt olisi ollut oikein, korjaankin sen tekstiini.

   Poista
 2. Kuningas Toffee kuulostaa mielenkiintoiselta hallitsijalta... Kiva lukea näitä kuningaspostauksia ja samalla tutustua minulle oudompiin teoksiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä sarjakuvassa on tosiaankin omaperäistä outoutta vaikka ilman muuta kyse on vertauskuvallisuudesta. Lasten sarjakuva Kuningas Toffee ei todellakaan ole. Kuningaskirjoja on minulla vielä yhden Paavo Haavikon verran luettavana. Tosin Raamatun kuninkaatkin kiehtovat ja selvästikin ovat olleet esikuvana useimmille kesäkuussa lukemieni kirjojen kuninkaille - sen mitä kerkesin raamatullisia tarinoita vähän vilkaista.

   Nyt kun saatiin matot pestyä on aika tarttua Haavikon kuningas kärpännahkaturkin niskakarvoista.

   Poista