Powered By Blogger

lauantai 15. kesäkuuta 2013

William Shakespeare: Kuningas Juhana

Maata.
Englantilainen William Shakespeare kirjoitti näytelmiä 1500-1600 -lukujen vaihteessa. Hänen näytelmänsä King John  ilmestyi vuonna 2008 Matti Rossin tekemänä suomennoksena nimellä Kuningas Juhana. Kirjan alusta löytyy Arto Luukkasen laatima esipuhe, joka käsittelee näytelmän kuningasta.

Kuningas Juhana Maaton hallitsi Englantia vuosina 1199 – 1216. Hän nousi hallitsijaksi vallanperimysjärjestyksen vastaisesti ennen kuolleen veljensä poikaa. Vaikka hänen edeltäjänsä kuninkaana, Rikhard Leijonamieli, olikin nimennyt Juhanan seuraajakseen, haittasi juuri vallanperimysjärjestyksestä poikkeaminen Juhanan hallitsijan tointa. Näytelmä kertoo siitä, miten horjuva valtaistuin saa vallantavoittelijat liikkeelle ja miten hankalaa ajojahdin kohteena olevan kuninkaan on pysyä vallassa. Kyse on siitä, tuleeko hallitsijan taipua vai taittua oman kansansa ja ulkoisten valtojen painostuksen edessä. Yleisen mielipiteen muokkauksesta eräänä esimerkkinä esitellään profeetta, jonka ennustus on saavuttanut seuraajia kuin joku vähän suositumpi nettisivusto:

Tämän profeetan toin
Pomfretista, kadulta, missä monet sadat
seurasivat häntä, kun hän lauloi
karkeaa ja korviin käyvää renkutusta,
joka kertoi, että ennen ensi helatorstain
keskipäivää teidän korkeutenne luopuu
kruunustaan.

Tämä oli ensimmäinen lukemani Shakespearen näytelmä, enkä usko että se jää viimeiseksi. Ihastuin Matti Rossin loistavaan suomennokseen. Myös näytelmän rakenne miellytti minua. Kaikesta huomaa, että tämä Shakespeare on ollut erittäin hyvin työhönsä perehtynyt näytelmäkirjailija. Vaikka kerrontaa leimaavatkin ajoittaiset pitemmänpuoleiset puheenvuorot, suostuttelut ja palopuheet, eivät ne heikennä jännitettä. Juonenkäänteitä on riittämiin ja siirtymät tapahtumasta toiseen käyvät melkoisen vauhdikkaasti.
Henkilöhahmot vaikuttavat eläviltä puhetyylin koristeellisuudesta huolimatta. Historiallisia faktoja on käsitelty niitten ansaitsemalla tavalla eli kirjoittaja ei ole antanut niitten liiaksi rajoittaa luovuuttaan.

Kirjassa on 153 sivua ja luin sitä pari päivää.

2 kommenttia:

  1. Tätä en ole lukenut, mutta Juhana ja Richard liittyy Robin Hoodin legendaan. Muistini mukaan Richard piti ristiretkeilystä, joten maan hallinta jäi ehkä hieman vähemmälle huomiolle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Robin Hood mainitaan tosiaan kirjan esipuheessa. Myös Rikhardista kerrotaan esipuheessa ja hänet mainitaan useamman kerran itse näytelmässä. Näytelmän voi lukea kertomuksena siitä, mitä Englannille tapahtui Rikhard Leijonamielen jälkeen.

      Poista