tiistai 2. joulukuuta 2014

Terhi Rannela: Yhden promillen juttuja


Terhi Rannelan nuorille lukijoille suunnattu kertomuskokoelma Yhden promillen juttuja sisältää viitisen sivua pitkiä tarinoita liittyen nuoriin ja alkoholinkäyttöön. Kirja on varsin tuore, vuodelta 2012.

Kirjaa suositellaan sen alkulehdillä niille, joilla on voimaa vastustaa ryhmäpainetta. Jätän kunkin itsensä pohdittavaksi, sopiiko se silloin somettajille. Lisäksi tarinoita kehotetaan nauttimaan kohtuudella, korkeintaan 5 – 7 annosta kerralla. Minähän se tietysti huitaisin kaikki yhden päivän aikana. Syynä oli haluni lukea aiheesta useampia kirjoja. Mitään sen kompulsoorisempaa asiaan ei kohdaltani sisältyne.

Alkoholi on minulle tuttu tuote, tosin nyt ajattelin pitää adventtipaastoa alkoholinkäytön osalta. Kotikaljaa (2,2 %) aion kyllä nauttia.

Koska kirjan kohderyhmänä on nuoriso ja aiheena nuorison suhtautuminen päihteitten käyttöön, on aikuisen kirjoittajan ollut syytä omaksua tarinoihin hyveen poluille ohjaava perusvire. Muutoinhan kirjan sanomasta olisi voinut vaikka kehkeytyä päihteiden käyttöön yllyttävä! Vaikka tarinoitten sävy onkin varsin kielteinen päihteitä kohtaan, ei räväkkyydestä silti ole tingitty. Nuorisolle sattuu ja tapahtuu ja saattaa sattua vielä pitkäänkin. 

Kirjan kahdeksastatoista tarinasta (joista yksi on kolmeosainen) oikeastaan vain yhdessä löydetään myönteinen pointti alkoholinkäyttöä kohtaan. Saattaa olla, että joku nuorempikin lukija alkaa tuumailla miksi ihmiset sitten käyttävät alkoholia ylipäätään?

Mielikuvituksen puutteesta kirjoittajaa ei voi syyttää. Tarinat eivät toista toisiaan vaan jokaiseen on löydetty uusi lähestymistapa. Lisäksi kerrottu vakuuttaa minut uskottavuudellaan. Alkoholismia kotioloissa pariltakin kulmalta seuranneena koin teksteissä paljon tuttua. Erityisen koskettava oli tarina, jonka nimi oli Huoneentaulu irtileikattavaksi: Kuinka jaksaa täysi-ikäiseksi alkoholisti-isän kanssa. Siitä tähän loppuun pieni katkelma:

Kun isäsi saa viikoittaisen raivokohtauksensa ja vitut, saatanat ja perkeleet lentävät ympäri taloa kuin laukaukset, älä suotta korota ääntäsi. Sinä olet mykkä pikkutyttö, jota nalle lohduttaa.

Kirjassa on 110 sivua ja lueskelin sitä tämän päivän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti