Powered By Blogger

sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Tietokirjahaaste

Hdcanis blogista Hyönteisdokumentti haastoi minut kertomaan tietokirjoista, joista en ole blogissani kirjoittanut ja saan kuulemma kertoa myös kivoista nettisivuista. Molemmat ovat vähän niin ja näin minun osaltani. En ole kovin paljon tietopuolista kirjallisuutta lukenut. Mutta heitän ne viisi pyydettyä.
  1. Kaarina Kaurinkoski: Pietarin kaupunki. Luin tämän Pietarista/Leningradista kertovan, vuonna 1988 tai 1989 ilmestyneen kirjan joskus ja ajattelin lukea sen uudelleen, koskapa meneillään olevaan Leningrad – Ost-Berlin -lukuhaasteeseeni se sopisi mainiosti.
  2. Julian Nowill: East European Cars. Tätä kirjaa luin aikoinaan pitkät matkat pojalleni. Käänsin tekstiä lukiessani suomeksi, mikä oli omalla tavallaan jännää. Vuonna 2000 ilmestyneessä kirjassa kerrotaan mm. Škodan suunnittelijasta Hans Ledwinkasta ja monesta muusta itäisen Euroopan autoteollisuuden mainehikkaasta nimestä. Paljon kuvia.
  3. Christopher Browning: Aivan tavallisia rivimiehiä, vuodelta 1999. Kammottava tositarina saksalaisesta puolisotilaallisesta poliisiosastosta, joka suoritti juutalaisväestön teloituksia itäisessä Puolassa sota-aikaan.
  4. Marko Hamilo: Älkää säätäkö päätänne – häiriö on todellisuudessa, vuodelta 2007. Marko Hamilon toimittamassa psykologian saloja purkavassa kirjassa pohditaan mm. psykoanalyysiä, insestiepäilyjä ja tunneälyä. Useampia kirjoittajia. Kirjan nimi viittaa radiolähetyksen häiriöön, jota ei oikeesti saa korjattua omaa vastaanotintaan säätämällä.
  5. Osku Pajamäki: Ahne sukupolvi – suurten ikäluokkien perintö, vuodelta 2006. Osku Pajamäki tutkiskelee sitä miksi suurten ikäluokkien toimeentulo Suomessa onkin niin perusteellisen hyvin turvattu ja miksi meidän nuorempien ei niinkään hyvin.
Nettisivustoja:
  1. Ylen Uutiset. Uutista ja muuta mieltäkääntävää joka Jumalan päivä.
  1. Forecan sää. Kymmenen päivän sääennuste Siilinjärvelle on välillä riemastuttavaa seurattavaa.
  1. Tuglas-seuran sivustoilta löytyy kaikenlaista tietoa Viron kirjallisuudesta. Muistaakseni.
  1. Kuopion kaupunginkirjaston nettisivuilta saa tietää mitä kirjoja Kuopion pääkirjaston varastosta löytyy. Toisinaan osa lainaamistani kirjoista löytyy yläkerrastakin.
  1. Wikipedia on monikäyttöinen sivusto. Olen huomannut, että wikipediaa voi käyttää käännösapuna uudempien sanojen vieraskielisiä vastaavuuksia etsiskellessään. Lisäksi saksankielisestä wikipediasta löytää aika monipuolisesti ja runsaasti tietoa kirjallisuudesta, esim. entisten sosialistimaitten kirjallisuudesta, jonka asiantuntijoita Saksan itäisistä osista löytynee viljalti.
Liitän tähän häntään viisi suositeltavaa dokumenttielokuvaa.

Dokumenttielokuvia:
  1. Malgosha Gago & Boleslaw Sulik: Todellinen Casablanca (Les ombres de Casablanca, 2009) kertoo tarinan Puolan valtion vakoilijan toiminnasta Pohjois-Afrikassa toisen maailmansodan aikana. Peitenimellä ”Rygor” toiminut Mieszczyslaw Slowikowski toimitti Liittoutuneille Lontooseen tärkeitä tietoja saksalaisten asemista ja joukkojen määrästä ennen amerikkalaisjoukkojen maihinnousua.
  1. Davis Guggenheim: Epämiellyttävä totuus (An Inconvenient Truth, 2006). Yhdysvaltain Demokraattien ehdokas Al Gore hävisi täpärästi presidentinvaalit George W. Bushia vastaan ja heräsi ympäristötietoisuuteen. Syntyi dokumenttielokuva, joka varoittaa ilmastonmuutoksen riskeistä.
  1. Janus Metz Pedersen: Armadillo, 2010. Tanskalaiset joukot yrittävät pitää yllä rauhaa Afganistanissa ja säilyä itsekin hengissä. Elokuva huipentuu kuvaukseen tanskalaisen huippukoulutetun sotilasosaston vastaiskusta.
  1. Marianna Kaat: Kaivos numero 8 (Шахта номер 8, 2010). Kolme äitinsä laiminlyömää alaikäistä pärjäilee miten pärjäilee Donbassin kaivosalueella. Laittomat hiilikaivokset tuovat toimeentuloa, mutta miten käy lasten, kun kaivokset suljetaan?

    5. Vít Klusák & Filip Remunda: Olematon unelma (Ceský sen, 2004). Elokuvan tekijät markkinoivat tv:ssä uutta, pian avattavaa supermarkettia, josta saisi kaikenlaista tavaraa halvalla. Miten asiakkaat reagoivat, kun he saavat avajaispäivänä tietää, ettei kauppaa ole olemassakaan?

Ei tainneet kaikki olla skandinaavisilla kielillä operoivia, mutta semmoinen se maailma on nykypäivänä. En haasta itse ketään, mutta jos joku haluaa, niin vastatkoon haastelematta.

2 kommenttia:

  1. Olen myös käyttänyt wikipediaa käännösapuna, esim kasveissa se on ollut varsin näppärä (mikäs onkaan puolukka espanjaksi? No sehän on arándano rojo, kirjaimellisesti "punainen mustikka")

    Tuo viimeinen dokumenttielokuva kuulostaa siltä että pitäisi katsoa (ja on noissa muissakin ynnä kirjoissa potentiaalisesti kiinnostavia, aiemmin en ole mitään lukenut tai nähnyt).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punaisen mustikan maku saattaa osoittautua yllätykseksi...

      Joo, Tsekkiläinen unelma supermarketin nimenä voi jo tuntua yliampuvalta, mutta kukapa osaisi kuvitella tuollaista temppua. Elokuva kertoo omalla jännällä tavallansa miten tärkeältä meistä ihmispoloisista tuntuu kuluttaminen ja kaikenmoisen tavaran hankkiminen.

      Etkö ole nähnyt tuota Al Goren esitelmistä tehtyä elokuvaa? Se on oikeastaan aiheeltaan ykkönen näistä kaikista.

      Kirjoista merkittävin on myös se kaikkein kauhistuttavin eli Christopher Browningin teos.

      Poista