sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Novellit 2008

Vuoden 2008 Martti Joenpolven novellikilpailun satoa esitellään antologiassa nimeltä Novellit 2008. Teoksen toimitti Nina Gimishanov. Alusta löytyy Tuuve Aron ja Jouko Sirolan laatima kuvaus kilpailuun osallistuneista novelleista. Kirjoitan jotakin jokaisesta kirjaan päätyneestä kymmenestä novellista:

Olavi Koistinen: Lonely Planet. Todella mainio idea novelliin. Voisinko luonnehtia kehitysapusatiiriksi? Ei edes ihan mustinta sellaista vaan jotain latinoversiota. Oikein hauskaa hupailua siitä, millaisia ylläreitä kummilapsitoiminnasta voi koitua kummeille.
Joonas Konstig: Uusi kaveri. Olin arvellutkin, että vartijoitten toiminnassa on jotain epäilyttävää. Meillä Siilinjärvellähän ei enää juuri poliiseja näekään vaan poliisitoimi on ulkoistettu yksityiselle vartiointiliikkeelle, ainakin järjestyspoliisin osalta.
Satu Virtanen: Kuun paikka avaruudessa. Sukupuolten välistä tasa-arvoa taivastellaan tuttuja satuhahmoja esiin loihtivassa fanifiktiossa. Olen itse muinoin työssäni ollut murtamassa sukupuolirooleja pesemällä asioita ja keittämällä rouville kahvia.
Marjaana Tirkkonen: Lahja. Erinomainen idea tässäkin novellissa. Jonkin aikaa mietittyäni tosin nousi tietty epäuskottavuus mieleeni, mutta teoriassa tarina tuntuu riittävän mahdolliselta. Alzheimerin tauti on nykyään niin yleinen, että todella monilla on jo kokemusta läheisen sairastumisesta, siinä mielessä aihekin on sekä hyvin valittu että kunnioituksella käsitelty.
Anu Maaret Lahtinen: A:n kanssa. Kertomus opiskelijatytön ihastumisesta. En tunne kuuluvani novellin kohderyhmään. Tosin en kuulune juuri mihinkään kohderyhmään. No, ehkä sentään erilaisten haitantekijöitten kohderyhmään. Mutta itse novelli on varmaankin omassa seurassaan ihan paikallaan. Ironinen ote kantavana voimanaan.
Turkka Hautala: Kampela ja omenapuu. Tämän novellin tarina kosketti monessa suhteessa, vaikken olekaan koskaan edes ajatellut filosofian opiskelua. Sen sijaan sukulaisten vittuilu ja masennus ovat ihan tuttuja juttuja.
Reeta Törrönen: Jäämeri. Suomalaisnainen ensivierailulla Jäämeren rannalla norjalaisen miesystävän tykönä. Tykkäsin monelta osin, loppuun olisin kaivannut enemmän konkretiaa.
Minna Moisanen: Odotus. Tässä novellissa riittää konkretiaa alusta loppuun. Jonkun mielestä kenties surullinen, minusta hauska kuvaus sohvaperunaäidin elosta. Tykkäsin.
Kati Liimatta: Sireenimaja. Äiti ja isä majoittavat kotitalossaan vaihtuvaa joukkoa nuoria, värikäspukeisia naisia. Isä tykkää, tykkääkö äiti, tykkäävätkö pienet tyttäret? Minun peukku ei nouse ylös eikä painu alas.
Tiina Laitila Kälvemark: Näky. Myrsky on tehnyt tuhojaan Ruattissa. Pettymys ja masennus etsivät purkukanavaa perheen heikoimmasta lenkistä. On kyllä hyvä, että talossa on tulisija, pärjää sähkökatkostenkin aikana.

Kivoja novelleja, joista eniten tykkäsin Olavi Koistisen ja Marjaana Tikkosen töistä. Minun oli tarkoitus lainata Martti Joenpolven novellikilpailun vuoden 2016 satoa käsittelevä kirja, mutta kirjastossa parveili ympärilläni silloin nuoria naisimmeisiä, joten otin huolimattomasti kapaisten hyllystä tämän vuoden 2008 kirjan. No, huomenna käyn uudestaan Kuopiossa ja jos on se 2016 vapaana, niin valitsenpa sitten hänet.

Tässä vuoden 2008 kirjassa on 144 sivua ja lukaisin sen parissa päivässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti