Powered By Blogger

keskiviikko 5. helmikuuta 2020

Mauri Sariola: Aamu Heinjoen tiellä

Mauri Sariola (1924 – 1985) kirjoitti vuonna 1966 julkaistun romaanin Aamu Heinjoen tiellä. Romaanissa kerrotaan fiktion keinoin, lopun osalta taistelukertomukseen perustuen, jatkosodan humppilalaisen sotasankarin, Kauko Tuomalan tarina. Sariola käyttää hänestä nimeä Tuomo Tupala. Romaanissa hänen toverinaan lapsuudesta saakka on samanikäinen poika nimeltä Simo Soukiala. Kirjan alusta löytyy Tekijän itsensä kirjoittama lyhyt avaus Lukijalle, jossa em. asioita esille tuodaan. Sariola vertaa kirjan sankarin tekoa Sven Tuuvan toimintaan Koljonvirran sillalla.

Heinjoki oli pieni kunta Viipurin itäpuolella. Ratkaisujaksossa, joka muodostaa vain kolmisenkymmentä kirjan viimeistä sivua, eletään kesäkuun loppua vuonna 1944. Viipuri on menetetty, nyt taistellaan puna-armeijan suurhyökkäyksen pysäyttämiseksi. Suomalaisjoukot ovat ryhmittyneet puolustusasemiin järvikannakselle, jota pitkin kulkee tie Heinjoelle.

Kirja kuitenkin käynnistyy kahden keskushenkilön, Tuomon ja Simon, lapsuudesta. Poikien elämää seurataan kuusivuotisista nassikoista yläkouluikään ja nuoruuteen saakka. Talvisotaan pojat ovat liian nuoria, jatkosotaankin he pääsevät mukaan vasta asemasotavaiheessa.

Vaikea sanoa, mikä sai Sariolan aloittamaan kuvauksensa niinkin kaukaa. Välillä tulee olo kuin nuorisoromaania lukisi. Ehkä tällä on tavoiteltu voimakkaampaa tunnereaktiota lukijassa? Tai ehkä Sariola on vain halunnut tätä kautta muistella oman lapsuutensa kepposteluja ja puuhasteluja. Tietyssä mielessä – juuri tämän kaksijakoisuuden kautta: aluksi päivänpaisteinen lapsuus ja lempeän kiusallinen nuoruus, joita seuraa taistelu ja äkkikuolema – romaani toimii sotana tunnetun katastrofin kuvaajana. Se on sotakirja, jossa painotus on kuitenkin sotaa edeltävillä rauhan ajoilla, ”rauhan meidän ajaksemme”, kuten kirjassa siteerataan Chamberlainia. Ja onhan Sariola tässä tapaillut varmaan myös samanhenkisyyttä Sven Tuuvan tarinaan. Vuonna 1958 oli valmistunut Edvin Laineen ohjaama elokuva Sven Tuuvasta, jossa myös lähdetään liikkeelle kaukaa itse sotatoimia edeltävistä tapahtumista.

Jokseenkin puolet kirjan tapahtumista kuvaavat toisen keskushenkilön, Simon, kasvamista pojasta mieheksi. Simo on selittelijäluonne, ihminen, joka nykypäivän sosiaalisessa kulttuurissa menestyisi mainiosti. Kaikki työhän on nykyään puhetyötä, jossa ennen kaikkea selitellään se, miksi työ on juuri tällä kertaa valitettavasti sujunut kehnosti. Tämä on itse asiassa minun käsitykseni sosiaalisuudesta: se on kuin kumi, jolla omat väärät teot saadaan poispyyhityksi. Simon hahmon kautta Sariola saa romaaniinsa mukaan myös tyttöjä, joitten suhteen juro, mutta rehellinen Tuomo ei ole erityisen sosiaalinen. Sen sijaan panssarintorjujana Tuomo on mies paikallaan.

Kirjassa on 240 sivua. Luin sen sanotaanko vaikka viidessä päivässä. Muutamia muitakin asioja tuli siinä sivussa harrastetuksi. Puolet luin eilen ja tänä aamuna sen sankarillisen loppujakson.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti