tiistai 7. maaliskuuta 2023

Enigmaattinen Kajaani


Kajaani ei oikeesti ole erityisen enigmaattinen ellei ihmisten hillittyä käyttäytymistä koe senlaatuisena. Kerron tässä tekstissäni käynnistäni Kajaanissa talvituristina vaimoni hiihtoloman alkajaisiksi. Vaimoni lähti matkaseurakseni, mikä oli oikein mukavaa, sillä hupatukseni tuntui lievemmältä jaettuna. Sain itse valita kaikki kohteet joita sulostutimme vierailullamme. Vaimo valitsi majoituksen ja sen mitä nautti aamupalakseen. (Vaimoni lähtee sitten kesällä etelänreissulle siskonsa kanssa.) Kainuun museossa meille esiteltiin korttipakkaa, joka sisälti tietokilpakysymyksiä menneiltä ajoilta. Esittelen tässä matkamme hailaitseja tietokilpakysymysten muodossa. Vastaukset saa näkyviin maalaamalla hiirellä vastauksille varatun tilan.

1. Miksi kutsutaan tietä, jota pitkin Siilenjärveltä pääsee autolla suoraan Kajaaniin parissa tunnissa? Vastaus: Valtatie 5.

2. Kuka eurooppalainen vaikuttaja kirjoitti Kajaanin kaupunginkirjaston varastosta löytyvät näytelmät Vastaanotto, Avajaiset ja Vuoristohotelli? Vastaus: Václav Havel.

3. Keitten kouluttamiseen oli tarkoitettu vuonna 1974 lakkautettu Kajaanin seminaari? Vastaus: Opettajien.

Kajaanin seminaarin päärakennus.

 4. Anton Tsehovin näytelmä Kirsikkapuisto vuodelta 1904 on taipunut komediaksi ja tragediaksi ohjaajasta riippuen. Kumpaa muotoa edustaa Kajaanin kaupunginteatterin vuoden 2023 esitys? Vastaus: Komediaa.

5. Kuka voitti 4.3.2023 Kajaanissa pelatun Mestiksen jääkiekko-ottelun Kajaanin Hokki – HK Zemgale/LLU? Vastaus: Zemgale voitti lukemin 1 – 3.

6. Miksi kutsutaan Kajaanin linnan rauniotten sivuitse kulkevaa kanavaa? (Vinkki: nimi voi tulla mieleen Jaska Jokusesta sananmuunnoksella!) Vastaus: Tervakanava.

Kajaanin linnan raunioilla.

7. Ruotsalainen Johannes Messenius (n. 1579 – 1636) eli vankeudessa Kajaanin linnassa 19 vuotta. Vankeudessa hän kirjoitti kirjan, joka myöhemmin julkaistiin nimellä Scondia Illustrata. Mitä aihetta kirja käsitteli? Vastaus: Historiaa.

8. Millainen teos on Ville Rannan vuonna 2008 julkaistu Kajaani? Vastaus:  Sarjakuvaromaani Elias Lönnrotista.

9. Kainuun museossa on esillä lastenkirjailija, kuvittaja ja animaattori Camilla Mickwitzin kuvituksia. Minkä hänen vuonna 1986 valmistuneen animaationsa on kerrottu pelottaneen joitakin nuoria katsojia? Vastaus: Varokaa heikkoa jäätä.

10. Pekka Kauhasen veistämä Muistomerkki Urho Kekkoselle tunnetaan myös toisella nimellä. Mikähän se mahtaakaan olla? Vastaus: Suuri aika.

11. Kehen Yrjö Liipolan veistämään patsastelijaan kajaanilaisetkin saavat luvan olla tyytyväisiä? Vastaus: Pietari Braheen (”Minä olin maahan ja maa minuun tyytyväinen”)

Kuka kuvassa?

12. Jac. Ahrenberg suunnitteli vuonna 1896 valmistuneen uusgoottilaisen Kajaanin kirkon. Millä paikalla sijaitsivat sitä aikaisemmat kirkot Kajaanissa? Vastaus: Samalla paikalla.

Kajaanin kirkko.

13. Herman August Renfors (1849 – 1928) oli maineikas kajaanilainen kalastustarvikeyrittäjä. Mikä on Renforsin lenkki? Onko se a) uistimenkiinnitin, b) siikamakkara, c) ulkoilureitti? Vastaus: c) ulkoilureitti.

14. Minä vuonna rakennettiin Suomen pohjoisin kartano, Kajaanissa sijaitseva, nykyään kartanohotellina toimiva Karolineburg? Vastaus: Vuonna 1836.

15. Miten pitkään jonotusaikaan saat varautua Kajaanin poliisiaseman lupapalvelussa mennessäsi uusimaan passia? Vastaus: Viitisen minuuttia.

16. Mikä ruispitoinen limppu edustaa kajaanilaista leipomustaitoa? Vastaus: Tervaleipä.

17. Onko kajaanilainen palvelukulttuuri a) säikky, b) äkkiväärä, c) rennon asiallinen? Vastaus: c) rennon asiallinen.

18. Minkä kanssa Kainuun leipäjuustoa on tapana nauttia? Vastaus: Kahvin tai lakkahillon.

6 kommenttia:

  1. TL

    Patit kysymysten jatkot:
    1. Yöyvyittekös neljässätoista, kuten me Lea-reissulla?
    2. Kirsikkapuiston todennäköisesti katsoitte, mutta entä Hurmeen Lea?
    3. Löytyikö seminaarin pääovi teatteriin helposti?

    terveisin
    hikkaj
    https://hikkaj.blogspot.com/2023/02/hurmetta-kajjaanissa.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei yövytty neljässätoista. Yövyttiin siinä uudessa rakennuksessa, vuodelta 1949 muistaakseni.

      Kirsikkapuisto katseltiin, esitys oli oikein mainio. Itse olisin saattanut pistää vielä huimemmaksi ja tehdä näytelmästä farssin, jonka nimeksi olisin antanut Kirsikkapuistatus. Tästä syystä minun ei annetakaan tehdä näytelmiä. Huomasin vasta siellä seminaarin aulassa, että olisi ollut muutakin katseltavaa näytelmää, jonka olisi voinut tsekata. Vaimonikin tykkäsi siitä, miten näytelmän lopussa on hyödynnetty lavasteita, minuun vaikuttaa Kirsikkapuistossa eniten se maaorjan pojanpoika Jermolai, järkimies höyrynpierupataljoonan keskellä. Vaimon kanssa pohdittiin, että onko nimi Jermu peräisin siitä nimestä Jermolai - vai toisinpäin.

      Pääovi kyllä löytyi, vaimo oli menossa invapuolelta, mutta minä kovan onnen kuskina olen tottunut liikennemerkkeihin ja huomasin opastuksen toiselle puolelle rakennusta, josta tuon kuvankin otin. Ohjelmistossa olisi ollut myös Ruisräikkä - Eino Leinon kuulumiset tuonpuoleisesta nukketeatterina. Toisaalta hyvä kun ei siihen menty, niin kerkesin katsella sitä Hokki - Zemgale jääkiekko-ottelua, vauhdikasta peliä olikin. Oltiin kaksi yötä Kajaanissa, olisi ollut vielä vaikka kuinka paljon nähtävää. Kainuun museo oli tosi kiva, mainio esittelijä siellä! Ja Karolineburgin aamupalat olivat oikein maistuvat.

      Poista
  2. Kajaani - mon amour! Mukava juttu tuosta enigmaattisesta kaupungista, josta olen itsekin postannut. Viime vuonna käytiin kaupungissa parikin kertaa. Kajaani oli karealianisteille 1800-luvulla viimeinen sivistyksen linnake, jossa täydennettiin varastoja ennen korpeen lähtöä. Nykymatkailijalle löytyy monia mukavia asioita, ja paikalliset ihmiset ovat kyllä mukavia. Kaupungilla on rikas historia, ja siellä on monenlaista rakennustaiteellista nähtävyyttä.
    Toissa kesänä kävin Kajaanissa ollessani katsomassa Marjatta Tapiolan töitä, joita en Helsingissä olisi mennyt katsomaan. Avartava kokemus, kuten myös Kajaanin runoviikot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kajaanissa vaikuttaisi olevan paljon nähtävää ja koettavaa. Ja nythän minulla on sinne kirjastokorttikin, niin että voin vaikka lainata luettavaa, jos vielä siellä piipahdan. Passit saatiin muuten Kajaanista viiden minuutin "jonotuksella" ja ne tulivat R-kioskille neljän päivän sisällä!

      Poista
  3. Helsingissä passin saanti kesti toista kuukautta, ja se piti hakea Porvoosta, missä ei tosin tarvinnut jonottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ymmärtänyt, että passien hakeminen saattaa olla aikaa vievää puuhaa. Tajuttiin Kajaanista lähtiessä maanantaiaamuna käydä siellä passikuvassa ja heti perään poliisiasemalla hoitamassa asia. Auto saatiin parkkiin parinkymmenen metrin päähän poliisiaseman ulko-ovesta. Pitäisikö nyt valittaa, että kaikkialla Suomessa pitäisi olla samanlaiset palvelut kuin Kajaanissa?

      Poista