lauantai 18. marraskuuta 2023

Martti Sinerma: ”Jees”, sanoi Armas J. Pulla

Martti Sinerma (1933 – 2007) kirjoitti ja Armas J. Pulla -seura ry. julkaisi kirjan suomalaisen humoristin, mainosmiehen, kirjailijan, Ranskan-tuntijan ja gastronomin Armas J. Pullan (1904 – 1981) elämästä ja ennen kaikkea hänen kirjallisista töistään. Pullan toiminnasta em. aloilla tehdään teoksessa selkoa paikoin enemmänkin kuin kiitettävästi, toistoa esiintyy. Toisaalta voin todeta, että asiat on osastoitu ja sisällysluetteloon kirjattu siihen malliin, että teos toimii melko näppäränä hakemistona siihen tutustuneelle. Kirjalla on pituutta kaikkine luetteloineen 428 sivua, kansien sisäpuoliin on lisäksi mahdutettu tietoa Martti Sinermasta ja hänen kirjallisesta tuotannostaan. Keskityn seuraavassa lyhyesti toisintamaan kirjasta imemääni tietoa Armas J. Pullasta.

Armas J. Pullan vanhemmat olivat itäisestä Suomesta, tulevan kirjailijan lapsuudenperhe asui aikansa Kannaksella, Viipurissa ja myös muualla Suomessa. Aikuisikänsä Pulla asui oman perheensä kanssa Helsingissä, milloin ei viettänyt aikaa kesäasunnollaan Vihdissä.

Pulla tuli koko kansan tuntemaksi sota-aikaan aloittamansa Ryhmyn ja Romppaisen seikkailuista kertovan kirjasarjan kautta. Kirjat ovat humoristisia kuvauksia erikoisista seikkailuista, joissa rintamajermut Ryhmy ja Romppainen käyvät sotaa vihollisen viekkaita vakiohahmoja vastaan. Sinerma kertoo, että vaikka arvostelijat eivät aina olleet kovin innostuneita näistä kirjoista, ottivat sotapalveluksessa olleet miehet ne mielihyvin vastaan, huumoria sodassa tarvittiin. Pulla palveli sota-aikaan TK-miehenä, joten hänellä oli ajoittain mahdollisuus tavata taisteluihin suoranaisesti osallistuneita miehiä, kuulla heidän kertomaansa ja kerrontatapaansa.

Jo talvisota-aikaan Pullaa kehotettiin kirjoittamaan sotaan liittyvää kirjallisuutta, jota alkoikin sitten syntyä ihan sarjatulella. Välirauhan aikana ensimmäiset romaanit viimeisteltiin ja jatkosodan aikana ne alkoivat mennä kaupaksi niin että Pulla joutui vaikeuksiin lisäverojen kanssa. Ilmeisesti Pullalla oli pitkin kirjailijanuraansa vaikeuksia etukäteen arvioida tulojaan ja saada niihin liittyviä vähennyksiä hyväksytyiksi. Ryhmy ja Romppais-kirjoista julkaistiin tuhatsivuinen yhteisnide vuonna 1991. Se ei sisällä kaikkia sarjan kirjoja. Tästä koostejulkaisustakin otettiin kahdeksan painosta.

Jo ennen sotia, vuonna 1929, Pulla vieraili Pariisissa. Hän ihastui kaupunkiin välittömästi ja vieraili siellä lähes vuosittain. Hän oppi matkoillaan ranskan kielen ja tutustui varsinkin Ranskan historiaan ja ruokakulttuuriin, joista aiheista hän kirjoitti monia tietokirjoja.

Pullan tietokirjoissa on mukana ripaus huumoria ja lennokkuutta. Liitän tähän parit katkelmat lehtiarvostelusta hänen Helsingin historiaa käsittelevää kirjaansa koskien:

Pullalla on näet ainutlaatuisen kepeä tyyli kirjoittaa, eikä minkään laatuinen painavuus ole lukijaa rasittamassa.

– – –

Mikään laki ei kiellä kirjoittamasta historiaa hauskasti, seikka joka ei liene yleisemmin historiankirjoittajien tiedossa.

(Otteet Päivän Sanomien arvostelusta kirjaan Helsinkiä Kustaa Vaasasta Kekkoseen, julkaistu vuonna 1962, kirjoittajan nimikirjaimet R.M.)

Koska olen lukenut vasta muutaman Pullan kirjoittaman kirjan, joista yksi on muistelo Viipurlaisii muisteloi ja pariisilaisii, yksi humoristinen seikkailuromaani Runoilijan saa hirttää ilman muuta” ja vain yksi tietokirja Kahvi, olen paras henkilö toteamaan, että Päivän Sanomat on osunut arvostelussaan naulankantaan. Itse asiassa sain tässä puheena olevan kirjan kylkiäisenä, kun tilasin nettidivarista Herman Lindqvistin kirjan Napoléonista. Lindqvistin tapaa kertoa historiasta kärsii verrata Pullan tyyliin. Alkoi syyhyttää muitten Pullan historiateosten hankkiminen.

Tämä kirja tuli luetuksi noin viikossa.

8 kommenttia:

  1. Minua ei nuo ryhmytjaromppaiset kiinnosta, mutta olen lukenut Pullalta nuortenkirjan Keisarin pääsiäismuna ja Jean D'Arcista kertovan teoksen. Näistä pidin hyvinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin mietin sitä Jeanne d'Arc -kirjaa, mutta ehkä sittenkin katselen muutamia muita. Näyttää yllättävän hyvin löytyvän nettidivareista. Pulla tosin oli melkoisen tuottelias, varsinkin teosten lukumäärällä arvioituna. Pitkiä hänen kirjansa eivät ole, mistä pidän. Mainosmies osasi kiteyttää sanottavansa.

      Poista
  2. Aikoinaan teininä tuli luettua noita Ryhmyjä ja Romppaisia nippu, ja hieman ovat nämä muutkin Pullan kirjat uteloittaneet, hyvä että olet pitänyt herraa esillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole lukenut yhtään Ryhmä ja Romppais-kirjaa, en edes niitä elokuvia ole jaksanut katsella kokonaan. Mutta kuten todettua, hänen historiaa, gastronomiaa, tapakulttuuria ja etenkin Ranskaa käsittelevät kirjansa houkuttelevat ja niitäkin on tarjolla, joitakin jopa kohtuulliseen hintaan.

      Poista
  3. Onpa hyvä, että Pullasta kirjoitetaan! Laitoin tuon Sinerman teoksen tilaukseen. Olen aina pitänyt Pullasta, en hänen huumorijutuistaan, joiden vitsikkyyden päälle on jo pöly laskeutunut, mutta hänen kulttuurihistorialliset teoksensa ovat edelleen kuranttia tavaraa. Luultavasti myös se, että hän on frankofiili, puhuttelee minua.

    Minun suosikkini ovat "Neljä virtaa", "Kaunista Ranskaa" ja "Vatsan muistelmat". Viimeisessä kirjassa on myös hyviä ruokaohjeita, joita käytän edelleen.

    Keväällä yritin lukea "Kolmannen sukupuolen saarta" (on kuin Vihreiden puolueohjelmasta!), mutta se oli niin raskasta ja asenteellista, ettei edes tirahtanut camp-naurua.

    Pulla oli menneiden aikojen renessanssi-ihminen, jolla oli monenlaista sanottavaa ja jonka elämänasenne oli kohdallaan. Tällaisia kirjailjoita meillä ei valitettavasti enää ei ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä intouduin tilaamaan itselleni vielä kolme Pullan kirjaa: Neljä virtaa, Naisten keisarikunta ja Hullut vuodet eli iloista 20-lukua. Harkitsin eräitä täysin fiktiivisiäkin kirjoja, mutta ajattelin, jotta jospa tämä riittäisi.

      Pullan vaimo oli pitänyt kirjasta Peltilehmän lapsuus. Pulla kertoo siinä auton ja autoilun varhaisista vaiheista. Kirjailijalla itsellään ei ollut autoa, eikä kai ajokorttiakaan.

      En jaksanut kertoa Pullan ja Waltarin yhteistyöstä enkä monesta muustakaan, mutta sittenpähän näet mitä kaikkea kirjassa kerrotaan ja onko sitä mielekästä lyhyeen tekstiin yrittääkään sisällyttää.

      Poista
  4. Kiitos hyvin kirjoitetusta ja ajatuksia herättävästä kappaleesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa jos on teksti lukijalle kelvannut! Ja hyvää joulunalusaikaa!

      Poista