keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Lista runoja ja musiikkiesityksiä


Laitanpa nyt sittenkin tämmöisen listan. En keksi mitkä olisivat hyviä kirjoja, mutta hyviä runoja voin kymmenen saada listattua.

Hyviä runoja
 1. Lauri Pohjanpää: Kurki ja joutsen
 2. Einari Vuorela: Kaivotiellä
 3. Aaro Hellaakoski: Taas ihanteet on tuotu esihin
 4. Aaro Hellaakoski: Hauen laulu
 5. Jorma Korpela: Te sielut niljaiset
 6. Uuno Kailas: Talo
 7. Uuno Kailas: Partaalla
 8. Uuno Kailas: Syysaamu
 9. Konstantinos Kavafis: Ithaka
 10. Salvatore Quasimodo: Ja äkkiä on ilta
 

Hyviä lauluja
 1. M. A. Numminen: Neljimmäinen veljeksistä
 2. M. A. Numminen: Kuka kieritti juuston rautatieasemalle?
 3. Anneli Sari: Kasvot kertoo kaiken
 4. Erkki Junkkarinen: Iisveden kutsu
 5. Arja Saijonmaa & Mikis Theodorakis: Sinun vuorosi on tänään
 6. Arja Saijonmaa & Mikis Theodorakis: Jokainen arkiaamu
 7. Lasse Kuusela: Unteni vaalea lilja
 8. Hector: Luossan kerjäläinen
 9. Chick Corea: Friends
 10. Lolita: Seemann (deine Heimat ist das Meer)

9 kommenttia:

 1. Yksittäiset runot onkin kiinnostava variaatio. Tekijät ovat pääsääntöisesti tuttuja, mutta runoista tunnen vain pari, ja lauluista yhden, Seemannin...

  Hauen laulu löytyy kyllä levyhyllystäni kahtena eri versiona, Erkki Rankaviidan ja Kauko Röyhkän sävellyksinä.

  VastaaPoista
 2. No, onpa mukava kuulla, että tunnet Seemannin! Se on tullut minulle tärkeäksi, koska se oli yhdellä kasetilla, joka kuului veljeni vähäiseen jäämistöön. Nummisen laulut ovat levyltä "Aarteeni, juokaamme likööri!", jolla on vanhoja saksalaisia ja amerikkalaisia iskusävelmiä hauskoina käännöksinä.

  Tuota Konstantinos Kavafista saattaisin uskaltaa suositella sinulle. Minulla on pyörinyt pieni kokoelma hänen runojaan "Barbaarit tulevat tänään" tuolla hyllyssä. Joitakin runoja olen lueskellut, mutta koko kirjan läpikäyminen on vielä edessäpäin. Häneltä olisin voinut valita pari muutakin runoa, mutta enpähän näköjään valinnut.

  VastaaPoista
 3. Uuno Kailasta VAK hehkutti kovin, ja hdcanis taisi postatakin.

  Hectorin vanhojakin biisejä olen montaa kuunnellut, mutta en tätä. VAK-teoksessa käsiteltiin velisurmaaja runoa, jonka Hector on esittänyt feat Värttinä levyllä Salaisuuksien talo. Hector on käännösbiiseissä aika vahva mm. Suomineito, Kuinka voit väittää lienee aika vanhaa tavaraa, lienee 1970-lukua.

  VastaaPoista
 4. Uuno Kailasta VAK hehkutti, ja hdcanis taisi blogata.

  Hector on levyttänyt minusta Velisurmaaja runon feat Värttinä. Tämä sinun Hector-biisi on tuntematon, mutta minusta Hectorin käännösbiist ovat hyviä, esim. Suomi-neito ja Kuinka voit väittää, olisikohan Ajetaan me tandemillakin Hectorin sanoitus?

  VastaaPoista
 5. Hectorin laulu on levyltä Ruusuportti, jossa on lauluina Hectorin ja Tommy Tabermanin yhteistyönä suomentamia ruotsalaisen Dan Anderssonin runoja. Hectorilla on paljon hyviä biisejä. Vasta ostin maanantaina Hectorock 1:n cd:nä. Meillä oli se kotona kasettina, mutta se on tainnut hajota aikoja sitten.

  Uuno Kailas oli isälleni tärkeä runoilija ja olen ollut viimeiset kolkyt vuotta isän kanssa samoilla linjoilla.

  VastaaPoista
 6. Uuno Kailaasta ei voi olla pitämättä (luin joskus lapsuuden ja nuoruuden rajamailla Pallokentällä -runon, se teki lähtemättömön vaikutuksen) . Hellaakoski on myös hieno runoilija.Ja äkkiä on ilta -runo on puhuttelee myös minua, mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän.
  Missä muuten naisrunoilijat? :) Nouseeko kukaan lähelle "listoille pääsyä"?

  VastaaPoista
 7. Ihailtavaa aktiivisuutta sinun kommentoinnissasi, Ulpukas!

  Jännä juttu, mutta eilen ajattelin niitä paria Uuno Kailaan runoa eli Pallokentällä ja Onnellinen. Jälkimmäistä ei näköjään löydä kotonani olevasta Unten maa -kokoelmasta. Ajattelin, että ne ovat selkeässä asetelmallisuudessaan kuin jonkinlaista teinilyriikkaa. Näistä runoista on muuten kirjoittanut hienossa blogissaan Penjami. http://penjami.wordpress.com/2007/01/03/uuno-kailas-novelleja/ Sori, en osaa vielä tehdä näitä linkkejä tuon paremmin.

  Hellaakoski oli myös isäni suosikkeja. Osaan ulkoa aika pitkän runon, Lentävä hollantilainen, jolla joskus nousukiidossa vähän fiilistelen.

  Naisrunoilijoista mietin hetkisen yhtä Anna Ahmatovan symboleilla pelaavaa runoa vanhemman naisen rakkaudesta, "Ennennäkemätön syksy rakensi korkean kupolin". Myös Helvi Juvosella on se "Tuohilippi ja lähde" -runo, jota harkitsin.

  Naisrunoilijat ovat jääneet luvattoman vähälle luennalle. Sen takia en osannut oikein mitään sanoa niistä Rakel Liehusta ja Sirkka Turkasta, joista kirjoitit.

  VastaaPoista
 8. Kiitos ihailusta, heh. Blogimaailma on oiva paikka paeta sitä mitä on koneen ääressä oikeasti tekemässä, alkaa kummasti löytyä kommenttia aiheeseen kuin aiheeseen ;)
  Oikeastaan kaikki suomalainen runous kiinnostaa minua, mutta kovin laajasti en alaa tunne. Kivaa lukea muiden runopostauksia.
  Mietin, että jos itse tekisin listausta, voisi se olla naisrunoilijapainotteinen. tai sitten ei, en sittenkään tiedä. Olisipa vaikea tehtävä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teet sen kuitenkin. Älä yritä pakoilla. Menee sinulta muuten vielä yöunet kun mietit mitä listalle nostaisit ja mitä pois jättäisit. Tosin aika monet bloggaajat ovat pitäytyneet listaamaan kymmenen suosikkikirjaa ja kymmenen suosikki musiikkikappalettaan.

   Nyt kun olen miettinyt asiaa ajan kanssa on ainakin kaksi musiikkikappaletta tullut mieleen, jotka olisivat listalle kuuluneet. Ja siinä ei ole vielä huomioitu lainkaan klassista musiikkia. Vivaldin kaksoisviulukonsertto tulisi klassiselta puolelta varmaan ykkösenä.

   Poista