keskiviikko 29. toukokuuta 2019

Kuhmossa helmeilemässä

Elekeehän mittään! Käötiin vaemon kanssa reissussa, ku ol juhlapäevä. Ajettiin Kuhmoon. Minähän se ajoen ja vaemo kahtel tievvarren nähtävyyksijä. Aeka paljon ol matkav varrella valtijon mehtee. Mikäpä hänessä. On Suomella mitä myyvvä vappusatasen eistä.

Satasta minnäe ajoen pitkät tovit, toesinaan ol joku rajotus, mutta eepä taennuna tulla lappuva eekä vappuva. Teihin ol routa väsännä hijasteurat joka viijjen metrin välille, mutta ei se suuremmalti haetanna, kun tiijjettiin jotta hyvvee ol luvassa.

Ensmäeseks käötiin talavisovan taestelupaekoella. Tosin jälellä ee ollunna talavee eekä sottoo, kun kevät tunki kasvuvaan ympäriisä. Luelahen motin muistomerkillä näen piäskysijä. Jollaen motilla käyvvessä lenti korppi meijjän ylite ja kaovvempana kurlas karmeella iänellä jokkuu petolintu. Muute ol hilijasta. Ee ollunna muita kävijöetäkää. Viimesellä motilla kukku mulle Kaenuun käk kymmenen kertoo. Siitä kiännyttiin takasin, oltiin jo meleko lähellä itärajjoo. Lähempänä Kuhmoo käötiin siinä kohin, mihin neuvostojoukkoen hyökkäös ol pyssäötetty. Panssaresteitä nähtiin.

Kuhmossa syötiin kuntootuskeskuksessa. Jottaen kalloo siellä ol ruokana. Ja toskakaakut piälle – sellaset vähärasvaset. Sitten mäntiin hotellille Kalevalan kankahille. Hississä ol ihan avaruuselokuvviin iänet, mikä lie hurissu. Oesko ollunna sotasualismoottor? Kuleksittiin järven kuppeessa kaoniilla männikkökankaalla. Järven reonaan ol luonto kasanna kappeen kannaksen, josta varmaan matalamman vein aekaan piäsis kävelemmään suareen. Nyt ee kehattu yrittee. Sev verran ol vettä suopursuin piällä.

Sen sijjaan kateltiin Kalevalan vallan aekasta kyllee. Jonniiv verran ol piässy kylär raetti aotijoetummaan, mutta se taetaa kylijen olemukseen kuuluva. Paljon ol silti nähty vaevoo sitä kyllee rakentaessa, jotta toevottavasti osa voejjaan siästee näötteenä hirsrakennusten pykkeemisestä. Ampumahiihtoraan penkan piällä ol kaoniilla paekalla pisteaetoo.

Tutustuttiin Kuhmon keskustaan. Pajakkakosken rannalle ol rakennettu kulukusilta kävelijöelle. Se meitä viehätti. Mitä uppein paekka, eekä kettään muita kum myö kaks siitä naottimassa. Aorinko näöttäöty sev verran, että käväsin valohuoneessa.

Illaks mäntiin tietysti hotellille, siellä ol peli. Nimittäen televiisijossa. Jiäkiekkojoukkuveet otti yhteen ja Suomi voetti. Vaemo sano, että tämä onnii hänen ensmäenen mualimanmestaruutesa, kun ei ou kehanna ennen niitä pelittelyjä niin kuikuilla. Yö myö nukuttiin. Onhan se vieraella pehkuilla aena outoo muata, vuan mänhän tuo. Uamulla saen juuvva uamukahvit katetulla verannalla. Vaemo otti oekeen valokuvan minusta.


Mäntiin talavisotamusejoon, missä sottoo esiteltiin tavallisen immeisen näkökulumasta eekä vuan rategijoetten yhteentörmäöksenä. Pikkulottiin Kultasissa sanoessa luk viijjentenä: ”Ole hyvä.” Jokkaesella lotalla ol valakonen kaolus, tae aenae melekein. Palavelu musejolla ol ystävällistä, henkilökunta taes koostuva naesista.

Juminkeko-talossa kävästiin ja suatiin miellyttävän rento ja kanssakulukeva opastus. Katottiin vilimi Lönnruutin Kajjaanin vuosista. Ostin sieltä par kirjasta, jotkol alunperin rajan takkoo. Syömässä käötiin Kaesaen ruokalassa. Hyvvee on tuo lihaton sili con jaohis.

Kotmatkalla vähän eksyttiin, mutta takasin piästiin kuhmolaesen kulttuurin kyllästäminä.

7 kommenttia:

 1. Van ol kaehoa nostattava kirjotus tämä! Jo vain!
  Tähän loppui murteen taitamiseni, ja tämäkin taitaa olla puoliksi yhtä ja puoliksi toista, siirryn yleiskieleen. Kuhmossa on niin kaunista, minkä nuo kuvasikin todistavat.
  Kuhmo-talolla ette tainneet käydä. Sen Pajakkasali on taivaallinen. Kuhmo-kaihoni alkaa nousta. Sininen polku kesällä, se on pehmeän sammaleinen, kulkee ylhäällä harjulla ja polun molemmin puolin välkkyvät siniset lammet...

  Kaesan kotileipomolla oli ennen pelkkä kahvila Rusasen Kulmassa, nyt sen paikalla on lounasravintola.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan niin kuin olis joku meille vastannut siellä Kuhmossa että "Van!" Sinä siitä sanasta olit joskus maininnut, mutta en ollut käytössä kuullut aikaisemmin. Kuhmossa on niin kaunista, että museossakin esittelijä totesi neuvostolaisten tarjoamasta Repolan ja Porajärven vaihtokaupasta, jotta onhan meillä jo näitä mehtiä.

   Pajakkakoski siinä muodossa mihin se on luontoa kunnioittaen rakennettu - tarkoitan kulkusiltaa ja siistejä rantoja - on aivan ihastuttava kokonaisuus. Samoin viehätyin siitä kapeasta kannaksesta, jota kulkien pääsee Harakkasaareen. Siihen vain samanlainen kulkusilta ja a vot!

   Ei käyty Kuhmo-talolla. Kaikkiaan vierailumme ohjelma oli täysin minulle sovitettu. Vaimon mielenkiinnon venymisellä on rajansa.

   Kahvilla käytiin R-kioskilla ja Nesteen huoltamolla. Niin ja minä vetelin ne pitkät aamukahvit hotellin viileällä verannalla.

   Poista
  2. 'Van' on paljon käytetty. Tuo 'jo vain', minkä myös kommenttiini lykkäsin, taitaa olla enemmän lappilainen ilmaus.
   Pajakkakosken kävelysiltaa ei ollut, kun viimeksi kävimme Kuhmossa, mutta siitä onkin vuosia.

   Siellä asuessa pyöräilin lasten kanssa usein Harakkasaareen retkelle. Se oli meidän Riviera.
   Kävelysilta olisi hyvä, koska siinä kannaksessa oli kohta, jossa piti kahlata.

   Poista
 2. Kyllä vuan, sie tuon hyvin ossoot:) en kehtoo enempee...

  VastaaPoista
 3. Jo vaen on ollu tolokku reissu ja kun oli niin mukava murrekki että piti kaksin käsin suupielie pijellä, että en oesi sortunu hymmyilemmaan. Näkykö muuten niitä kuhmolaesie heiluvan vasikoejjen hännissä, kun joku vanaha sanonta on siihen suuntaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä taijjettu nähhä niitä vassija, taesvat olla vielä harjottelemassa kevätjuhlijaan varten. Jääkiekkopelin jäläkeen tosin kuuluvat Muamme laaluva laolelleen Kuhmon torilla. Hännistä tae niissä heeluvaesista ei ou tietoo.

   Poista