Powered By Blogger

torstai 7. elokuuta 2014

Kaksi Timo Mäkelän sarjakuvaa

Timo Mäkelä (s. 1951) on suomalainen sarjakuvataiteilija. Luin hänen sarjakuva-albuminsa:

Emil ja Sofi (valmistumisvuosi 2005)
Minun elämäni (valmistumisvuosi 2008)

Molempia sarjakuvia yhdistävänä tekijänä, paikoin jopa aiheena, on Helsinki. Emil ja Sofi on saanut alaotsikokseen Yhden yön muisto Helsingistä kesältä 1909. Emil ja Sofi kohtaavat Helsingissä kesällä 1909 ja sarjakuva kertoo heidän tarinansa kautta Helsingin kaupungin näkymistä mainittuna ajankohtana. Albumin lopusta löytyvässä selostuksessa Mäkelä kertoo käyttämistään kuvalähteistä ja muustakin sarjakuvansa valmistukseen liittyvästä. Tärkeä kuvalähde ovat olleet Helsingin kaupungin palkkaaman valokuvaaja Signe Branderin 1900-luvun alun valokuvat, joista on ollut juttua televisiossakin. Signe piipahtaa lyhyesti myös Minun elämäni -teoksessa, joka esittelee Helsingissä asuvan vanhemman herran mielenliikkeitä.

Minun elämäni koostuu yhden sivun mittaisista tarinoista, joita sävyttävä huumori on kuivahkoa, mutta toisinaan myös kivasti toiveikasta ja ilahduttavaa. Vitseistä ei yleensä ole kysymys, huumori on paikoitellen ihan syvällistä, vanha mies pohdiskelee elämän tarkoitusta ja ajautuu yllättäviinkin loppupäätelmiin. Kuvat on piirretty melko yksityiskohtaisesti ja väritetty vissiin vesiväreillä tai jollain. Väritys tuo kieltämättä eloa ja myönteisyyttä kuviin. Tapahtumapaikkana on useimmiten Helsinki, joskus käväistään reissussa ulkomailla. Näitä sarjakuvia on julkaistu lehdissä ja julkaistaan parhaillaankin. Olisiko jatko-osakin tulossa?

Emil ja Sofi kertoo yhden yhtenäisen tarinan 1900-luvun alun Helsingistä, Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupungista. Kaupungin venäläiset vallanpitäjät ja ruotsinkielisyys mainitaan albumissa, mutta ne eivät erityisemmin dominoi kertomusta. Emil ja Sofi on tarina taiteen maailmasta, taiteellisesti piirrettynä. Mustavalkoinen kuvitus tekee kokonaisuudesta vähän synkän, mutta sopinee yhteen Branderin valokuvien kanssa. Kyse on tietenkin myös rakkaustarinasta, johon sisältyy dramatiikkaa.

Kaikkiaan ihan kivoja teoksia. Lukaisin ne eilen ja vietin niitten parissa mukavan päivän.

2 kommenttia:

  1. Mäkelän tuotantoa olen lukenut joitain, Emil ja Sofi on toistaiseksi jäänyt lukematta, Minun elämääni luin ensimmäisiä suoraan Hesarin sunnuntaisivuilta ja myöhemmin albumista...
    Piirrostyylistään pääsääntöisesti pidän ja jutut ovat kiinnostavia, juuri siksi että ei ole mikään ilmeinen vitsisarja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Emil ja Sofi -albumin kuvalähteistä kertoessaan Mäkelä myös kertoo valmistelleensa teostaan kolme vuotta. Molemmat sarjakuvat ovat kelpo luettavaa ja katseltavaa.

      Poista