Powered By Blogger

keskiviikko 24. huhtikuuta 2019

Ketjukolaaja Brandy

Aikoinaan kun löysin nämä blogit netistä, ensimmäinen seuraamani blogi oli Lukuisan blogi. Vähän kerrassaan tajusin, että muitakin blogeja oli olemassa. Sitten päätin perustaa omani. Siitä on jo kahdeksan vuotta aikaa. 

Nyt luin Lukuisan blogista haasteesta, jossa kannustettiin kertomaan, mitkä viisi kirjaa kuvastavat blogisi brändiä. Minulle tuli ensimmäisenä mieleen eteläafrikkalainen Kap Brandy, jota joskus 1980-luvulla naukkailin. Luulin, ettei sitä enää Alkossa myydäkään, mutta onhan siellä vieläkin myynnissä Cape Brandy -niminen juoma 0,7 litran pullossa. Muistaakseni oli Kap Brandykin niissä isoissa pulloissa. Napsin sitä aikoinaan, kun olin leirintäalueella kesätyössä. Minulla oli jemmapullo yhdessä tyhjässä mökissä. Brandystä imin lohtua tylsään työhön.

Blogia perustaessani ajatukseni oli lukea kirjoja saadakseni selville, olenko menettänyt jotain, kun en ole lukenut kirjoja. Olin nimittäin lukenut siihen saakka kirjoja 0 – 3 kirjan vuosivauhdilla. Blogin myötä halusin lukea sellaisia kirjoja, joilla olisi saattanut olla merkitystä kehitykselleni ihmisenä, jos olisin ne aikanaan lukenut.

Kun perustin blogini olin täyttänyt 50 vuotta. Olin pitkäaikaistyötön merkonomi. Kap Brandyä en edes ajatellut vuosikausiin. Lapset ja asuntolaina olivat etusijalla. Talon hoito oli tylsää puuhaa, en pitänyt siinä hommassa juuri mistään. Blogin perustamistalvi lienee tarjonnut paljon lumityötä, sillä valitsin nimimerkikseni ketjukolaaja – ketjupolttajaa mukaellen.

Ensimmäisenä blogivuonna luin joitakin kirjoja. Toisena vuonna sama jatkui, eikä asianlaita ole varsinaisesti ottanut muuttuakseen. Jotkut kirjat ovat totta tosiaan lisänneet käsityksiäni joistakin asioista, mutta eivät ne ole mitään tärkeitä asioita, ennemminkin voisi kuvitella niitten asioitten tuntemisen saavan minut tuntemaan itseni tärkeäksi, vaikken sitä olekaan. Minut laitettiin eläkkeelle, enkä ole edes täyttänyt kuuttakymmentä. Yhteiskunnalla ei ole koskaan ollut minulle käyttöä. Kirjastossa asioidessani minua neuvotaan yhä kuin apukoululaista.

En voi sanoa imeväni kirjoista lohtua elämäni merkityksettömyyteen. Toisaalta en viitsi lopettaakaan lukemista, vaikkei se tuota minulle juuri muita elämyksiä kuin helpotusta, kun olen saanut jonkun kirjan taas luettua. On hupsunhauskaa sanoa lukeneensa jonkun kirjan, mutta harvemmin siitä lukemisesta nautintoa kertyy.

Nyt kuitenkin olen ahdistanut itseni tilanteeseen, jossa minun olisi nimettävä viisi kirjaa, jotka kuvaavat Ketjukolaaja Brandyä. Tietysti voisin sanoa, että ne olisivat kirjoja, jotka tekisivät lukemisen mielekkääksi opettamalla minulle jotakin uutta. Voisin vaikka itse keksiä sellaisia kirjoja. Sellaista kirjaa kirjoittamaan en pysty, pystyneekö kukaan muukaan.

Otan siis keksiäkseni kirjoja, jotka mullistaisivat maailmankuvani parempaan suuntaan:
  1. Hyljeksityn piristys. Haapasaarelaisen hylkeenpyytäjän kuvaus itäisen Suomenlahden jäälakeuksilta avautuu maailmankatsomukselliseksi matkaksi ihmisyyden ytimeen. Tai jos ei ytimeen, niin potkiipahan hauskasti nilkoille.
  1. Paljasjalkainen jalkapalloilija. Kuopiossa on pelattu jalkapalloa jo vuosikymmenet ja jokainen pallonpotkija muistaa juhlahetkinä ne tilaisuudet, jolloin sai pelata tuntemattomien kanssa jollakin nurmikolla paljasti jaloin kesäpäivän lämmössä. Muisteloita ja kuvia.
  1. Miun murtein ja siun säksätykseis. Tutkijapari haastatteli eri puolilta Suomea, eri murrealueilta lähtöisin olevia aviopareja ja kokosi parhaat palat kirjaksi, jossa esitellään selviytymistarinoita ja ilonaiheita.
  1. Saksittuja harhalaukauksia. Alaotsikoltaan Hupsuimpia uutisointeja maailman lehdistöstä nostaa esiin uutisia, joissa puhuttiin asioista, jotka tekivät niistä julkaisuajankohtaansa nähden erittäin huonosti valittuja. Kirja kasvaa osoittamaan maailman kuvaamisen vaikeutta ellei peräti mahdottomuutta.
  1. Kasvien puheita, eläinten esitelmiä. Yllättäen kiven alta löytynyt uskonnollisen kirjallisuuden helmi valottaa gnostilaiseen ajatteluun sisältynyttä kasvi- ja eläinkunnan mielipiteitä huomioivaa kertomusperinnettä, jossa kasvit ja eläimet saavat kertoa oman näkemyksensä elämän menosta. Tosiasiassa puhtaasti inhimillisen näkökulman kuultaminen tekstien taustalta ohjaa lukijan pohtimaan kaiken ajattelun itsekeskeisyyttä ja tarkoitushakuisuutta.

    Vähänkään asiaa ajatellen huomaan, etteivät nämä kirjat muuttaisi minua mitenkään vaan pikemminkin vahvistaisivat omia näkemyksiäni asioista. Voisi niitä silti olla ihan kiva lukea.

4 kommenttia:

  1. Sie teit sen taas - keksit kirjoja. Jee!

    Et voi olla tosissasi, kun sanot, ettet ole saanut kirjoista nautintoa. Olet ehkä lukenut vääriä kirjoja.
    Kun luet lisää, niin aivan varmasti tulee se rakastumisen klik-hetki, jolloin joku tietty kirja tempaisee sinut mukaansa, saa unohtamaan kaiken muun ja luet sitä silmät tapilla elokuvaakin suuuremman elämyksen kokien.

    Aika vaikea haaste tämä brändi-juttu. Lähden katsomaan, mitä Lukuisa mainitsee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan sekin nautinto, kun saa raskaan työpäivän päätteeksi heittää liian pienet kengät jalastaan kotiin palattuaan?

      Luin kyllä pääsiäisenä ihan kivoja runokirjoja, joista piakkoin kirjoitan, tai itse asiassa olen jo kirjoittanutkin, mutta odotan jonkinmoista hyväksyvää ynähdystä runoilijalta. Ainakin syntymävuotensa voisi kertoa.

      Kerro Lauralle terkut!

      Poista
  2. Brandysi arooma on vuosien saatossa ollut mitä hienoin. Nuo keksityt kirjat toivat elävästi mieleen muutaman vuoden takaiset mielikuvitusromaanisi, jotka olivat ihan kuranttia tavaraa ja ennen kaikkea hauskoja "kirjoja". Tuo "Kasvien puheita, eläinten esitelmiä" tuo mieleen vironsaksalaisen tiedemiehen Jakob von Üxküllin teoriat biosemiotiikasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun huomioit tuon arooman! Haravoituani tänään muutaman tunnin hiekoitussoraa ja koiranjätöksiä viherlevikkeeltä, joka kuuluu minun hoitoalueeseeni, päädyin näet ostamaan itselleni putelin Cape Brandyä. Ajattelin, että jos tähän tekstiin tulee joku kommentti, niin arvioin sen bukeen kiinnostipa ketään tai ei:

      Tuoksu on valitettavan väkijuomainen, ei houkuttava. Alkumaku on yllättävän laimea, peräti vetinen. Mutta vaikutelman täydentää miehekkäällä tavalla jälkimaku, joka on tirakka, suomeksi terävä, jopa lievästi pistävä, mistä pidän. Jälkimaun kruunaa lämmin tunne maarussa, pieni, ihastuttava kuumotus, joka saa haluamaan lissee. Muistikuvani Kap Brandystä 1980-luvulta on sen verran kaukainen ja olen ihmisenä niin paljon vanhempi, että vertailu on summittaista. Muistelen kuitenkin vanhemman version olleen selvästi vahvempaa alkoholiprosentiltaan. Tirakkuus tuli ainakin nuoren henkilön suussa laakista esiin, mistä pidin ja pidän, vaikka olen toki alkanut tuntea vetoa myös pehmeämpiä arvoja kohtaan.

      Üxküll tunnustaa nimenä etäisesti tutulta. Tosin sanottava on: "En tunne miestä, sano Ketonen Jeesuksesta". Yksi kirja, josta sain mieltäni hämmentävää ajateltavaa on Henrikin Liivinmaan kronikka. Myös Lauri Kettusen kuvaukset katoavan liiviläisten kansan ja metsäsuomalaisten viimeisistä vaiheista olivat lukemisen arvoisia. Ehkä tietopuolinen kirjallisuus sisältää kumminkin jännempää kerrottavaa kuin puhdas fiktio, tiedä häntä?

      Poista