Powered By Blogger

keskiviikko 31. tammikuuta 2024

Petronius Arbiter: Trimalkion pidot

Luin hirveellä kiireellä tämän pikku kirjasen, jonka olin hankkinut Punaisen ristin Kontista hintaan 1,50 € joitakin vuosia sitten. Petronius Arbiter (27 – 66 jaa.) kirjoitti romaanin Satyricon, joka on säilynyt vain osittain. Trimalkion pidot on osa tuota romaania.

Satyricon-romaanissa seikkailee tuolloisesssa Rooman valtakunnassa 2 + 1 nuorta roomalaista jannua, joilla tosin on kreikankieliset nimet. Minä-kertojana toimii heistä Enkolpius. Nuoret miehet hommautuvat kestitykseen rikkaan miehen luo. Pitojen isäntä Trimalkio on entinen orja, joka on rikastunut erinäisellä kaupanteolla, kuten hän tarinan lopuksi kuvailee. Nousukasmainen pröystäily tekee jonkinlaista sivistystä saaneisiin herroihin keljun vaikutuksen. Heitä pakkaa naurattamaan se, miten Trimalkion on selitettävä erinäisiä Kreikan mytologiaan kuuluvia kertomuksia, joitten suhteen hän on pahemmin virtojen vietävänä kuin Oidipus lautasellaan. Trimalkio myös esittää runoja, mutta esitykset eivät aina suju ihan nappiin. Sanalla sanoen Trimalkio on kuten ketjukolaaja ainakin. Paitsi etten ole ökyrikas, enkä rikas oikein mitenkään, ihme että olen vielä vapaana, mutta kaipa naapurusto järjestää tämän asian piakkoin.

Tarinan on suomentanut Edwin Linkomies vuonna 1945. Linkomies laati myös esseen Petronius ja hänen teoksensa. Linkomies kuvaa armoitetusti sekä koko Petroniuksen teosta, siltä osin kuin sitä on säilynyt, sekä luonnehtii Petroniusta kirjoittajana hyvin monipuolisella tavalla. Luin tämän Linkomiehen tekstin aluksi. Huomiotani herätti jo tuolloin tapa, jolla Linkomies kuvailee tämän humoristiseksi tarkoitetun teoksen huumoripuolta. Näin hän kirjoittaa:

Tässä varmaan voidaan todeta Petroniuksen oma perusvire, joka on ivailijan ja pilkkaajan. Petroniusta voi tuskin pitää suurena humoristina, sillä ollakseen sitä häneltä puuttuu todellinen myötätunto kuvattaviinsa. Lähimmäksi todellista humoristia Petronius tulee ”Trimalkion pidoissa”, joka kaikissa suhteissa on hänen romaaninsa säilyneen osan loistokohta.

Trimalkion pidot ei minusta näytä loistokohdalta. Petronius laskee leikkiä Trimalkiosta. Hänen virityksensä ei toimi samalla tapaa kuin vaikkapa Woody Allenin elokuvassa Keksejä ja konnia (Small Time Crooks, 2000), jossa vaimonsa keksibisneksellä äkkiävaurastunut mies pitää kutsuja asunnossaan, joka on pakattu täyteen kaikennäköistä muodikasta roinaa. Siinäkin miestä pidetään tyylittömänä nousukkaana, mutta jotenkin hauskemmin. Kuten Kekseissä ja konnissa myös Trimalkion pidoissa asetelma kehittyy loppua kohden ja Trimalkio pääsee esittämään oman näkemyksensä elontiestään. Kaverusten asenteeseen tämä ei vaikuta, he haluavat vain paeta paikalta. Petronius voisi ottaa seuraavaan romaaniinsa oppia Allenilta. Ei sitä kaikkien Oscaria tarvitse voittaa.

Kirjan lopussa on selityksiä noin kolkyt sivua. Näitten selitysten selaaminen lukiessa ei ole kivaa. Sellainen syö pahasti tehoja lukuelämyksestä. Tarpeen ne selitykset silti ovat.

Kirjassa on 155 sivua. Sain sen lukaistua parissa päivässä. Nyt voin osallistua klassikoitten lukemis-haasteeseen. Huomenna on toivottavasti muuta puuhaa. Onhan tässä jo kaksi kirjaa kolattu tämän vuoden aluksi.

5 kommenttia:

  1. Pidin tästä kirjasta kovasti nuorempana sen tolkuttomuuden ja omintakeisen huumorin vuoksi (esim. palvelija, jonka nimi oli Leikkaa). Pitojen ihmeelliset ruokalistat ja muu meno ruokkivat myös kovasti mielikuvitusta. Jos jaksaa kirjan lukea viitteiden kanssa, on jo paljon viisaampi roomalaisesta elämäntavasta.

    Tuon rikkautesi suhteen olet kovin vaatimaton, koska olet unohtanut henkisen rikkauden...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, ehkä minulla ei lanttu leikkaa riittävästi, että pääsisin Linkomiehen tasolle tässä antiikin hupailussa. Luin minä ne selitykset, mutta aika rasittavaa on aukoa kirjaa kahdesta kohtaa ja nauttia tapahtumista. Mielikuvitukseni sitä paitsi sanoo, että tämä spedemäisellä huumorilla laadittu kertomus saattaa sisältää runsaasti tarkoituksellista liioittelua. Niinpä on vaikea arvata mikä osa kertomuksessa on todellista ja mikä vain piruilevaa kuvausta.

      Polttopuita saatiin ja nyt on liiteri täynnä. Puuntoimittajan mukaan puut eivät ole ylivuoteisia, mikä näin alkuvuodesta esitettynä ei lupaa hyvää, mutta katellaan.

      Poista
  2. Luin Trimalkion pidot muistaakseni lukiossa ja siitä pitäisi olla blogissakin joku raapustus. En kyllä rehellisesti muista enää mitään.

    Norjassa on muuten sellainen black metal -bändi kuin Satyricon. Heillä on pari menevää rallia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun hyväksyit myöhäisen ilmoittautumiseni haasteeseen. Onhan tämän tarinan varmaan monet lukeneet ja aika paljon unohtaneet.

      Mustoo metallia en muista kuunnelleeni. Tai en ainakaan tikkoo siitä. Oppikoulussa samalla luokalla oli yks poika, joka kertoi, että hänen isänsä on "syöny mustoo makkaroo". Sen päälle hän nauroi tapansa mukaan karkeahkot naurut. Oppikoulussa myös luettiin Eeva Joenpellon nuorisokirja koirasta nimeltä Ralli. Siitä minä en muista juuri mitään.

      Poista
    2. Joenpellon Ralli taitaa olla se joku koiraelämäkerta? Moni joka ei ole oikein päässyt Joenpellon muihin romaaneihin sisälle, on tainnut pitää tuosta keveämmästä Rallista.

      Poista