Powered By Blogger

lauantai 1. kesäkuuta 2024

Espanjalainen Etelä

Yle Radio1 ja Teema-kanava tarjoilevat kesäkuussa Espanjalaista kesää. Tämän ansiosta saamme nähdä Teema-kanavalla espanjalaisia elokuvia. Otin vaimon kanssa varaslähdön katselemalla Areenaan ilmestyneen elokuvan Etelä (El sur). Elokuvan ohjasi Victor Erice (s. 1940). Erice muokkasi elokuvansa Adelaida García Moralesin (1945 – 2014) kirjoittamasta novellista. Elokuvassa eteläisestä Espanjasta kotoisin oleva lääkäri-isä asettuu vaimonsa ja tyttärensä kanssa asumaan pohjoiseen Espanjaan. Tapahtumat käynnistyvät vuodesta 1957. Taustalla pilkistelee vuosina 1936 – 1939 käyty Espanjan sisällissota.

Elokuvan rytmi on verkkainen. Tyylilajina ei ole kastanjettimainen puheenpärpätys vaan ihmiset leijuvat omassa avaruudessaan kuin eri- ja samanmerkkiset atomit. Tästä syystä se mitä katsoja näkee lienee merkityksellistä. Eräs merkityksellisyys on talo, jonka perhe vuokraa asunnokseen. Sen nimi on Lokki, missä joku voipi nähdä viittauksen samannimiseen venäläiseen näytelmään. Aiheesta voi lukea lisää wikipedia-artikkelista nimeltä Tšehovin ase. Muutoinkin elokuva näyttäytyy minulle parempien antiikin tragediojen tapaisena yksinkertaistuksena, jossa roolihahmojen määrä on pieni, mutta draamallisuus sitäkin painavampaa. Minulle maistuu tällainen selkeäpiirteinen taide, hyvä taide on kuin doorilaiset pylväät, jotka reunustavat elokuvateatterin sisäänkäyntiä tyrkkimättä ketään sisään.

Pääosassa elokuvassa ovat tytär ja hänen isänsä. Samaan aikaan kun tytär itse kasvaa, hän myös tutkii etäältä isäänsä. Aluksi isä on suuri velho ja sankari, vähän kerrassaan tyttären katse tarkentuu näkemään muutakin. Isää esittää karismaattinen italialaisnäyttelijä Omero Antonutti (1935 – 2019), jonka muistan Tavianin veljesten elokuvasta Tähtikirkas yö (La notte di San Lorenzo).

Tyttären osa jakautuu kolmelle näyttelijälle, joista yksi kertoo hänen ajatuksistaan aikuisen äänellä, yksi esittää nuorta tyttöstä ja yksi teini-ikäistä neitosta. Perheen äiti, jonka kerrotaan toimineen opettajana, on elokuvassa kotiäiti, jolla on apunaan kotiapulainen. Tärkeä henkilö elokuvan tyttärelle, Estrellalle, on hänen isänsä vanha lastenhoitaja Milagros, joka vierailee perheen kodissa Estrellan käydessä ensi kertaa ehtoollisella. Milagros on hyväntahtoinen hahmo, joka puhuu ymmärryksellä myös niistä erimielisyyksistä, joita Estrellan isällä on etelässä asuvan isänsä kanssa.

Estrellan (suom. Tähti) sormessa on sormus, jossa on kuvattuna selkeästi erottuva kuusisakarainen tähti. Tähden sakaroitten määrää on pyritty liudentamaan Estrellan wannabe-poikaystävän maalaamalla pentagrammilla ja elokuvateatterin nelisakaraisella tähdellä.

Espanjalainen kesä alkoi lupaavasti. Lupaan näet nautiskella lisää kesän tarjontaa. Etelän kesto on noin 90 minuuttia. Katselin sen aamulla uudelleen, kun illalla vähän väsytti.

2 kommenttia:

  1. Katsoin dokumentin bailaora La Singlasta, joka oli nykydokkarien tapaan hieman sekava, mutta tanssijattaren traaginen elämä välittyi kuitenkin teoksesta oikein hyvin. Vähän ovat raskaansorttisia nämä etelän ihmiset, koska heissä on paljon samaa kuin meissä suomalaisissa, vaikka verenkierto lienee siellä vilkkaampaa kuin meillä.

    Luojalle kiitos, että meillä on vielä Teema-kanava, koska muuten on television tarjonta kovin ohutta. Katselen toisinaan Artesta ja ARD-Mediathekista ohjelmia, jos on ihan toivoton ilta YLE:llä. Radion kuuntelu (siis Radio Suomen )alkaa olla nykyään myös koettelemus, koska monilla toimittajilla ei ole sisälukutaitoa, ja yleissivistyksenkin kanssa alkaa olla niin ja näin. Surullista on erityisesti se, että nämä Laajasalon opiston kasvatit vielä kehuskelevat tietämättömyydellään. Helsinkiläinen erikoisuus on se, että toimittajat muistavat aina mainita, etteivät kuulu kirkkoon. Pitävät sitä kai fiksuuden merkkinä. Ehkä tämä on nyt tätä uutta YLE:n linjaa, joka pyrkii tekemään ohjelmia kouluttamattomalle enemmistölle. Käsitykseni radion tehtävästä lienee liituaikainen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tästä edessä olevasta Ylen "idioluutiosta" se hyvä puoli, että saa tuntea itse tietävänsä jotain. Tosin saattaa olla, että hallituksen tarkoitus on lähinnä vähentää Kokoomuksen ja Perussuomalaisten arvostelua ns. asiaohjelmissa. Minä olen alkanut katsella elokuvia Youtubesta ja Rakuten-tv:ltä. Youtubessa on vanhoja klassikoita, ei tarvitse katsella niin tarkkaan kun ei joka sanaa ymmärrä, mutta ihmeen hyvin asia tulee silti selväksi.

      Poista