Jatkan suosittua
sarjaani, jossa esittelen omaa elämääni kolmella kuvalla, jotka on
napattu kulloinkin puheena olevan kuukauden aikana. Tämänkertainen
helmikuu sai teemakseen syömisen. Ei se välttämättä erityisesti juuri helmikuuhun
liity, mutta onhan villieläimille ainakin syöminen tärkeää
talvisella pakkaskaudella. On se melko välttämätöntä
muulloinkin, eipä silti.
Ensimmäinen kuva on
otettu 19.2.2012. Kuvasin keittiön ikkunasta tilheä, joka ahmi
kokonaisia aroniamarjoja sisuksiinsa. Kuvassa tilhi on juuri saanut
marjan ujutettua kurkkuunsa ja yrittää nieletellä sitä. Olen
kuvannut tai oikeammin yrittänyt kuvata tilhiä ennenkin. Tällä
viikolla sain ilon todistaa ennennäkemättömän suurta tilhiparvea
pihassamme. Lintuja oli useita kymmeniä, ehkä jopa sata.
Valehtelematta. Luulisi sellaisesta parvesta jo kuvia saavan.
Mutta asia on niin, että tilhet ovat varovaisia. Kun kolasin pihaa, ne kyllä tottuivat siihen, etten muodosta niille vaaraa. Saatoin jopa pysähtyä hetkeksi katselemaan kun ne popsivat aroniamarjoja. Mutta kaikenlainen uusi liike, ohiajavat autot ja traktorit, tiellä kulkevat kävelijät, kaikki mikä vain saattaisi uhata niitä, sai ne pyrähtämään lentoon. Jos olisin kaivanut kameran esiin, ne olisivat vain paenneet. Huomasin, että muutama tilhi tarkkaili puusta kauempaa, kun toiset einehtivät aroniapensaissa. Mikäli jotain epäilyttävää ilmeni, ne varoittivat ruokailijoita erilaisella, iskevällä äänellä. Muutenhan tilhet laulavat kuin minikokoisella hernepillillä vihelleltäisiin. Oli kiva kolata vähäisiä lumia tilhien säestyksellä.
Toinen kuva on
erikoisempi. Se on otettu erikoisena päivänä – karkauspäivänä
vuonna 2020. Kuvassa voi nähdä ”leipurin sormenjäljen”,
jonkilaisen painauman leipäpalassa. Syön joka päivä noita
ruispuikuloita. Ne ovat niin hyvää ruokaa, että toisinaan tulee
korvattua lounas pelkillä voileivillä. Sen lisäksi kun pistelee
kupillisen kahvia ja toisen kupillisen jukurttia päälle, niin kyllä
sillä pärjää. Valaistuksesta päätellen olen valmistautunut
aamupäivän välipalaan.
Kolmas kuva ja sen yhteys syömiseen vaatii ehkä selityksen. Rakensin tonttimme eteläreunan lumikasaan muinaisaikain muurinharjaa jäljittelevän hammastuksen. Eikös hammastus voisi viitata syömiseen? Talvinen lumimuuri pitää siinä vielä puoliaan aurinkoa vastaan, joka lopulta aika nopeasti tekee siitä selvää. Kuva on otettu 22.2.2023. Kevään tulo kesti tuona vuonna pitkälle huhtikuuhun asti, lunta tuli vielä niin paljon lisää, että muurinharjani katosi lumipeitteen alle. Miten mahtanee käydä tänä vuonna? Lunta on toistaiseksi kertynyt huomattavasti vähemmän ja parin viikon ajaksi on povailtu päiväsajaksi plussakelejä. Mutta muistan miten vuonna 1995 (?) huhtikuun alussa satoi lunta tunnin tai kahden sisällä nelisenkymmentä senttiä. Maa oli jo ehtinyt sulaa ja sitten tulikin semmoinen humaus lunta. Se suli kyllä pois päivässä tai parissa.
Ihanaa kuulla, että vielä on jossain isoja tilhiparvia. Niitä olen täällä päin kaivannut, mutta enpä ole aikoihin nähnyt - tai kuullut sitä kivaa tiukuviserrystä. Entisessä elämässä meidän talon vieressä kasvoi kaksi valtavaa hopeapajua, joiden latvastoon tilhiparvet kauniina talvipäivinä laskeutuivat. Oli se niin kaunis näky sinistä taivasta vasten. Espoon viherpalvelu sittemmin kaatoi puut, niistä oli pudonnut jokunen risu parkkipaikalle.
VastaaPoistaMeidän aroniapensailla voi käydä samalla tavalla kuin teidän hopeapajuillenne. Tilhet nimittäin einehtivät aika suurpiirteisesti ja aroniamarjoja lojuu ympäriinsä pensaitten juurella, valitettavasti myös kevyen liikenteen väylällä, jossa ihmiset liikkuvat ja saavat kenkiinsä, lastenvaunujen pyöriin ja polkupyörien renkaisiin muistoja kävelyreissustaan talomme ohi.
PoistaTilhet ovat kyllä kauniita katseltavia!