Powered By Blogger

keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Kuntouttava työtoiminta

Kirjoitan tällä kertaa omista työasioistani tai jostain sen tapaisesta. Olen nimittäin ollut nyt noin kuukauden ajan kuntouttavassa työtoiminnassa täällä Siilinjärvellä. Kesäkuussa tulin saaneeksi ansiosidonnaista päivärahaa täydet 500 päivää, joten putosin työmarkkinatuelle. Yritin siinä hätäpäissäni toimia puhelinmyyjänä. Sain viiden päivän kokopäiväisestä työnteosta tuloja noin 70 euroa. Katsoin viisaimmaksi lopettaa. Sitten jännitin kolme ja puoli viikkoa sitä, saanko te-toimistosta karenssin. En saanut. Täytyy muuten sanoa, että olen oppinut jännittämään aika rennosti.

Koska en myöskään saanut työtä valtion työllistämisrahoilla, pyysin päästä vaikka kuntouttavaan työtoimintaan. Pyyntööni suostuttiin. Tutustuin samalla kertaa uuteen te-toimiston virkailijaan sekä käsittääkseni kunnan sosiaalitoimistossa palvelevaan työtoiminnan ohjaajaan. He ehdottivat, että menisin Vapaaseurakunnalle kokeilemaan työntekoa. Hyväksyin ehdotuksen.

Kuntouttava työtoiminta on mainittu pari kertaa viimeisimmän kuukauden sisällä tv:n ajankohtais- tai uutisohjelmissa. Ensiksi joku asiantuntija kuvaili kuntouttavaa työtoimintaa järjestettävän niitä kaikkein vaikeimpia tapauksia varten (työllistymisen kannalta vissiin?). Toisella kerralla näkökulma oli myönteisempi, sillä kuntouttavan työtoiminnan ja työharjoittelujen arveltiin olevan niitä toimenpiteitä, joihin on varminta päästä. Kuntouttavan työtoiminnan kuntouttava vaikutus elämässäni on ollut ilmeinen, sillä olen lukenut kirjoja paljon vähemmän kuin kuukautta aikaisemmin. Lisäksi saan kultakin toimintapäivältä yhdeksän euroa puhtoiseksi sekä 4,80 euron suuruisen korotuksen Kelan maksamaan työmarkkinatukeeni (ilman korotusta 32,80 euroa). Ihmettelen, ellei kyseistä toimenpidettä käytetä runsain mitoin jo näillä rahallisilla kannustimilla. Minä olen tehnyt kolmena päivänä viikossa neljän tunnin päivän (klo 8 – 12) ja sitä tehden olen saanut korjattua kuukausiansioitani reilulla satkulla.
Olen nyt ollut noin kuukauden Siilinjärven Vapaaseurakunnalla kuntouttavassa työtoiminnassa. Jokapäiväisiin tehtäviini on aamuisin kuulunut jaettaviksi lahjoitettujen elintarvikkeitten noutaminen kaupoista sekä kirpputorin lattian imurointi ja luuttuaminen ennen kymmentä, jolloin kirppari aukaistaan. Sen jälkeen on ollut vuorossa erilaisia puuhia, joista tavallisimmaksi on muodostunut lehtien lakaisu sen kiinteistön pihalta, jossa Vapaaseurakunnalla on tilat vuokrattuna. Olen myös pari kertaa osallistunut nk. ruokakirkon valmisteleviin tehtäviin. Ruokakirkko on helluntaiseurakunnan tiloissa järjestettävä hartaustilaisuus, johon osallistuville tarjotaan lopuksi lämmin ateria. Minä olen voidellut voileipiä ja kuurannut pari paistoastiaa. Viime perjantaina söin myös vähän lihakeittoa ja nautin puolitoista kupillista kahvia.

Koska tekemistä rupesi olemaan vähänlaisesti, pyysin saada jotain muuta toimintaa. Ensi viikolla menen Harjamäen lakkautetussa mielisairaalassa toimivaan työpajaan tekemään puutöitä. En tosin koskaan ole osannut tehdä mitään puutöitä, mutta ei kai se haittaa? Saan vielä rahat valttikorttiin, jotta voin liikkua linjabussiautolla Siilinjärven alueella. Toivottavasti ensi vuoden puolella Suomen taloudessa löytyy taas niitä työllistämisrahoja, ettei tarvitse enää kolmanteen työtoimintapaikkaan hommautua.

12 kommenttia:

  1. Eläkeläisen tervehdyksenä kiitän tekstistä ja kokemustesi jakamisesta. Muuta en osaa äkkiseltään sanoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tervehdyksestäsi! Olet ollut tekstieni innokkain kommentoija ja viestisi ovat aina ilahduttaneet minua paljon!

      Poista
  2. Oletko seurannut blogia Uuninpankkopoika Saku Timonen? Hän kirjoittaa aktiivisesti ja asiantuntemuksella (juristi) näistä asioista. Ja aika paljon perussuomalaisista, vihapuheesta etc.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taidanpa katsoa, mitä Uuninpankkopoika kirjoittaa. Kiitos vinkistä.

      Poista
    2. Luin oitis muutaman Saku Timosen blogijutun ja jatkan ilman muuta blogin seuraamista. Varteenotettavaa kommentointia! Kas kun en tuntenut koko Uuninpankkopoikaa, vaikka seuraan aktiviisesti erästä muuta Image-blogia.

      Poista
    3. Minäkin luin sen uusimman jutun Vantaan päiväkoteja palvelevasta pesulasta. Kirjoitin pitkän kommentinkin, siellä se nyt odottelee julkaisulupaa.

      En muuten ole mistään kuullut, että kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvan pitäisi olla työkyvytön. Minä pidän itseäni työkykyisenä, töitä vain on sen verran harvassa, ettei niitä minulle ainakaan vapailta markkinoilta irtoa. Minun parikymmentä vuottani työllisyysmäärärahojen varassa eivät oikein houkuta työnantajia.

      Poista
  3. Huh, kova meno tuolla Timosen luona! Kylläpä tulee höykytystä, mutta hyvin pidät pintasi. Kaikennäköisiä syytöksiä sataa, nuo kommentit on välillä niin raukkamaisia. Sinunkin käsityskykyäsi aliarvioidaan reippaasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan aliarvioidaan senkin takia, että en niin vakiintuneesti pidä kiinni niistä kuuluisista "saavutetuista eduista". Joillekin se punainen vaate tarkoittaa pelkkää hyvää.

      Poista
  4. Eivät ne ole syytöksiä sinua kohtaan, mitä Timosen blogissa keskustellaan.

    Aliarviointikokemus johtunee ehkä siitä ettet ymmärrä kuinka monta vuotta ihmiset oikeasti joutuvat tekemään palkatonta työtä. Jos sinusta on okei, että ihmisille ei tarvitse maksaa palkkaa työnteosta, niin miten ja millä sitten kuvittelet ihmisten elävän? Ellei se ole palkkatulo millä ihmisen pitäisi voida elää.

    Et varmasti pidä kiinni saavutetuista eduista palkkatulon suhteen, mutta et kyllä ole täysin rehellinensen suhteen miten ja millä tuloilla tai omaisuudella ylläpidät tai hoidat elämänkulujasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän kyllä, että vaikka olen asettanut itseni esimerkiksi, puhe ei ole minusta henkilökohtaisella tasolla. En aliarvioi keskustelijoita.

      Tietääkseni kuntouttavaan työtoimintaan osallistumisessa on jokin raja, tietty määrä kuukausia, jonka jälkeen se on vain lopetettava. Käsittääkseni se on myös vapaaehtoista toimintaa, ainakin itse hakeuduin työtoimintaan vapaaehtoisesti ja pian alkava uusi jakso tämän ensimmäisen kuukauden jälkeen kestää kolme kuukautta. Aloitan uuden jakson, koska itse halusin vaihtaa työtoimintapaikkaa ja sellainen vaihto oli mahdollinen.

      Vaikkei kuntouttavasta työtoiminnasta makseta palkkaa, saa siihen osallistuva Kelan maksaman työmarkkinatuen + korotuksen sekä sen yhdeksän euroa päivässä. Minulle on luvattu myös valttikortti linja-autolla liikkumiseen, koska asun kaukana uudesta työtoimintapaikasta. Ellen kävisi kuntouttavassa työtoiminnassa saisin vain sen Kelan maksaman työmarkkinatuen.

      Vaimoni käy työssä määräaikaisessa työsuhteessa, joka loppuu jouluna. Hänen pieni palkkansa on tietenkin avuksi. En varmaankaan ole ainoa kuntouttavaan työtoimintaan osallistuva, jolla on puoliso. On totta, että yhdessä toisen kanssa asuessa voi myös jakaa kustannukset monissa asioissa. Siten yhdessä asuvat ovat helpommassa taloudellisessa tilanteessa kuin yksineläjät.

      Pääkaupunkiseudun asumisen hintaan olen tutustunut lasteni siellä etelässä asumisen kautta. Vuokrat kaupungin asunnoissa eivät vaikuta juuri sen kummemmilta kuin täällä Kuopion seudullakaan. Kelan maksamaa asumistukea voi hakea koko maassa. Noin rehellinen ollakseni.

      Poista
  5. "Käsittääkseni se on myös vapaaehtoista toimintaa, ainakin itse hakeuduin työtoimintaan vapaaehtoisesti ja pian alkava uusi jakso tämän ensimmäisen kuukauden jälkeen kestää kolme kuukautta. Aloitan uuden jakson, koska itse halusin vaihtaa työtoimintapaikkaa ja sellainen vaihto oli mahdollinen."

    Entäs jos kieltäydyt, saatko silloin työttömyyskorvausta edelleen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole täysin varma miten käy henkilölle, joka kieltäytyy aloittamasta tai jatkamasta kuntouttavaa työtoimintaa. Olen itse hakeutunut kyseiseen työvoimapoliittiseen toimenpiteeseen. Tähän asti kaikki on sujunut neuvottelemalla ja yhdessä kunnan työtoiminnan ohjaajan kanssa asioista sopimalla. Käsittäisin kuitenkin, että kun työtoimintajaksot ovat määräaikaisia, asiaa voidaan aina tarkastella uudelleen kunkin jakson päättyessä. Eli jakson päättyessä voin nähdäkseni joko jatkaa tai olla jatkamatta. Ei ole ollut vielä mitään tarvetta ottaa tästä selvää.

      Kaikkia tällaisia asioita voin kyllä kysyä ihan suoraan työtoiminnan ohjaajalta. Voin antaa suoraa palautetta puhelimitse, sähköpostilla tai tavattaessa keskustelemalla. Esimerkiksi ylläolevan kirjoitukseni julkaisemiseen netissä kysyin luvan esittämällä sen kirjoituksen työtoimintapaikalla sekä lähettämällä kirjoitukseni sähköpostitse työtoiminnan ohjaajalle kuntaan. Molemmat tahot antoivat luvan kirjoituksen julkaisemiseen netissä.

      Poista