Powered By Blogger

perjantai 5. helmikuuta 2021

Lohikäärme, jääkarhu ja baakelsit

Kuuntelin kolme sellaista kuunnelmaa, jotka luin kuunnelmavalikoimista viime kuussa. Nämä kolme olivat sellaisia herkkuja, että valitsin ne näin alkuun. Lisääkin kuuntelen.

Gundar ja lohikäärme. Heimo Suden kirjoittaman kuunnelman ohjasi vuonna 1960 Radioteatterille Ritva Laatto. Matti Ranin esittää voimakasta, innokasta ja kokematonta ritari Gundaria, joka saapuu kuninkaanlinnaan tarkoituksenaan tuottaa maalleen kunniaa pyydystämällä lohikäärme. Kyse on haarniskoidun ritarin elämäntehtävästä, jolle koko hoviväki nauraa rätkättää. Hänet päästetään lohikäärmejahtiin ja kierreltyään maata aikansa hän päätyy kauniin rouva Gundrilan (Kirsti Ortola) linnaan. Siellä hänestä tulee jo melko kokenut mies. Lisäksi linnan filosofi (Leo Riuttu) kertoo hänelle lohikäärmeestä. Suosittelen tätä kuunnelmaa Suomen hävittäjähankintoja miettiville päättäjille. Kuunnelmassa on kiva tunnelma läpi matkan. Tykkäsin trubaduurimusiikista. Olin silti aika yllättynyt huomatessani, että kuunnelmasta oli pätkitty pois lopusta jonkinmoinen jakso, noin sivun verran kaikkiaan. Kesto 58 min.

Audun ja jääkarhu. Audio Ylen sivuilla kerrotaan tämän Paavo Haavikon kuunnelman vuodelta 1967 perustuvan islantilaiseen lyhytsaagaan 1200-luvulta. Kuunnelman ohjasi Jyrki Mäntylä. Rauno Ketonen esittää vilpittömän ihastuttavasti onnekasta Audunia, joka lähtee tapaamaan Norjan kuningasta ja Tanskan kuningasta. Kuninkaat ovat vihoissa keskenään, mikä hyödyttää Audunia, joka tuo kummankin kuninkaan nähtäväksi jääkarhun Grönlannista. Ture Junttu Tanskan kuninkaana tekee aivan mahtavan suorituksen, Jussi Jurkka on myös hyvä, vaikka ei yllä parhaimpaansa. Onnekas Audun olisi vieläkin onnekkaampi, jos tämä kuunnelma sisältäisi myös Haavikon kirjoittaman yli viisi sivua pitkän lopetusjakson, joka on leikattu pois. Minusta se olisi oikein Helga Audunin päälle, jos näin voi sanoa. Joissain kohti kuului jostain toisesta studiosta radioselostusta, ei ilmeisesti äänieristys ollut ihan huippuluokkaa vuonna 1967. Mutta niinhän teatterissakin kuuluu toisinaan musiikki toiselta näyttämöltä tai yleisön naurunremakka toisesta katsomosta. Kesto 74 min.

Hakaniemen leipomossa 1906. Vuonna 1976 esitettiin tämä Ilpo Tuomarilan kirjoittama ja Jaakko Kytömaan ohjaama lyhytkuunnelma. Pidin siitä kovasti lukiessani ja halusin kokea millainen se on kuunneltuna. Paikoitellen hieman takkuisesti sujuu puhe senaattori Mecheliniä esittävältä Kari Franckilta. Olisin itse valinnut puhetyyliksi selkeästi karrikoivan tikku-ukkomaisen pipatuksen, sillä kyseessä on huumoripala. Konditoriaan kansan mekkalaa paenneen senaattorin kanssa puhelimitse neuvoa pitävät Svinhufvud, Paasikivi ja Ståhlberg puhuvat reippaammin ja heidän sanoissaan on enemmän poliittista voimaa kuin Mechelinillä, joka empii ja harkitsee eikä hallitse tilannetta, mikä tuntuu kyllä oikeastaan ihan ymmärrettävältä. Konditorian myyjää esittää Eeva Litmanen ja hänen loppurepliikkinsä on kirsikka baakkelssin päällä. Kesto 18 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti