Powered By Blogger

maanantai 25. tammikuuta 2021

Shakespearen sisarukset – näytelmien lukuhaaste -kooste

Luin vuonna 2020 ja tammikuussa 2021 yhteensä 114 näytelmää. Olen kirjoittanut jokaisesta näytelmästä blogissani jotain. Lukekaa sieltä, jos kiinnostaa, en jaksa ruveta linkittämään. Lisäksi luin satakunta kuunnelmaa, niistäkin on kaikista jokin sananen blogissani ja erillinen lukulistaus. Kuunnelmat eivät juuri poikkea näytelmistä luettuna. Tosin näytelmissä lukee toisin paikoin että Väliverho tai Esirippu ja kuunnelmissa lukee että Gong. Näytelmissä kuvaillaan joskus myös lavasteita, jotka kuvaukset eivät ole niin tarpeen kuunnelmissa, eivätkä ne aina olisi tarpeen näytelmissäkään. Hyvä vuoropuhelu riittää yleensä kertomaan kaiken tarvittavan. Nykyään tosin uudet näytelmät ja kuunnelmat liikkuvat semmoisen fragmentaarisen, sirpalemaisen kuvauksen suuntaan, jolloin kertojan äänellä ja muillakin tehosteilla tuntuu olevan enämpi merkitystä kuin kertomusta aikajärjestyksessä etiäppäin vievällä vuoropuhelulla. Mitä sillä saavutetaan, tuskin isompiakaan ellei se sitten korota kirjailijan arvostusta ja sitä tehen sitten hänen palkkiotaan.

Laitan tähän pötköön ne näytelmät mitkä luin:

Mieskirjailijain teokset: Veijo Meri: Sotamies Jokisen vihkiloma, Antti Tuuri: Sotatuomari, Antti Tuuri: Setämies, Henrik Ibsen: Yhteiskunnan tukipylväät, Henrik Ibsen: Nukkekoti, Henrik Ibsen: Kummittelijat, Henrik Ibsen: Villisorsa, George Bernard Shaw: Pyhä Johanna, Tuomas Timonen: Keltainen pallo, Ari-Pekka Lahti: Senga sengana, Tennessee Williams: The Rose Tattoo, Aleksis Kivi: Lea, Menandros: Ärmätti, Menandros: Samoksen nainen, Menandros: Kilpi, Menandros: Keritty kaunotar, Menandros: Välitystuomio, Eugène Ionesco: Kuningas kuolee, Juba: Viivi ja Wagner Teneriffalla, Juba: Viivi ja Wagner – Kamarinäytelmä, Reko Lundán: Kutsumattomia vieraita, Gustaf von Numers: Kuopion takana, Matti Kurikka: Viimeinen ponnistus, Zacharias Topelius: Lintu sininen, Zacharias Topelius: Suojelusenkeli, Zacharias Topelius: Totuuden helmi, Aristofanes: Lysistrate, Aristofanes: Pilvet, Arvid Järnefelt: Sointula, Jalmari Finne: Kiljuset, Mika Waltari: Paracelsus Baselissa, Mika Waltari: Akhnaton, auringosta syntynyt, Jean-Paul Sartre: Altonan vangit, Lauri Kokkonen: Viimeiset kiusaukset, Paavo Haavikko: Airo ja Brita, Okko Leo: Täyspuuvillakuosi, Kari Hotakainen: Punahukka, Mati Unt: Hyvää yötä, rakkaat vainajat, Panu Rajala: Mestarin iltapäivä, Panu Rajala: Päämäärä Tuntematon, Panu Rajala: Sillanpää, August Strindberg: Uninäytelmä, August Strindberg: Mestari Olavi, Maurice Maeterlinck: Sininen lintu, Friedrich Schiller: Fiesko, Ludvig Holberg: Valtioviisas kannunvalaja, William Shakespeare: Myrsky, William Shakespeare: Loppu hyvin, kaikki hyvin, Molière: Sievistelevät hupsut, Molière: Luulosairas, Bertolt Brecht: Kolmen pennin ooppera, Reko Lundán: Tarpeettomia ihmisiä, Anton Tsehov: Lokki, Teuvo Pakkala: Tukkijoella, Oliver Bukowski: Friday Night, Wolfram Lotz: Suuri marssi, Kornél Hamvai: Pyövelien markkinat, Péter Karpáti: Jokanainen, Györgi Spiró: Kvartetti, Marko Järvikallas: Satunnaista rakkautta, Anton Tsehov: Kolme sisarta, Euripides: Ifigeneia Auliissa

Naiskirjailijain teokset: Kersti Bergroth: Jääkärit, Sofi Oksanen: Puhdistus, Heini Junkkaala: Kristuksen morsian, Heini Junkkaala: Nainen johon aina rakastut, Marguerite Duras: Agatha, Pirkko Saisio: Slava! Kunnia., Anna Krogerus: Kaarna, Tove Appelgren: Zoo, Elvi Sinervo: Onnenmaan kuninkaantytär ja ihmislapset, Elvi Sinervo: Suuria asia eli Desantti, Elvi Sinervo: Toukokuun viimeisenä iltana, Elvi Sinervo: Maailma on vasta nuori, Raija Siekkinen: Seinät, Raija Siekkinen: Illuusio, Minna Canth: Murtovarkaus, Minna Canth: Anna-Liisa, Minna Canth: Kovan onnen lapsia, Helvi Hämäläinen: Kuunsokea, Irma Koskimies: Voimattomat kädet, Selma Anttila: Kahdet kasvot, Aino Voipio: Kansanopistolaisia, Maria Jotuni: Vanha koti, Juhani Tervapää: Juurakon Hulda, Aino Kallas: Talonpojan kunnia, Helli Kaikkonen: Onnellinen päivä, Eila Pennanen: Aurinkomatka, Inkeri Kilpinen: Rakas lotta, Inkeri Kilpinen: Risto Rytin tuomio, Inkeri Kilpinen: Nouse Inkeri, Kati Kaartinen: Mykkäset, Outi Nyytäjä: Amatsonit, Saara Turunen: Puputyttö, Saara Turunen: Broken Heart Story, Saara Turunen: Tavallisuuden aave, Saara Turunen: Medusan huone, Leea Klemola: Kokkola, Laura Ruohonen: Olga, Laura Ruohonen: Suomies ei nuku, Laura Ruohonen: Suurin on rakkaus, Laura Ruohonen: Kuningatar K, Elvira Willman: Lyyli, Elvira Willman: Kellarikerroksessa, Elvira Willman: Juopa, Eeva-Liisa Manner: Poltettu oranssi, Sirkku Peltola: Pieni raha, eräs ranskalainen näytelmä, Rebekka Kricheldorf: Arkea ja ekstaasia, Anja Hilling: Surun musta eläin, Katja Brunner: Helvettikin on vain sauna, Anna-Elina Lyytikäinen: Hämähäkkimiehen kuolema, Pipsa Lonka: AAVA – merenrantanäytelmä, Minna Nurmelin: Nimimerkki.

Miehen kirjoittamia näytelmiä näissä on 62 (54 %), naisen kirjoittamia 52 (46 %), yhteensä 114.

Kirjailijoita, joilta olin aiemmin lukenut jotain oli miehissä 30, naisissa 14, yhteensä 44 (39 %).

Kirjailijoita, joilta en ollut aiemmin lukenut mitään oli miehissä 32, naisissa 38, yhteensä 70 (61 %).

Suomalaisen mieskirjailijan näytelmiä oli 28, suomalaisen naiskirjailijan 47, yhteensä suomalaisia 75 (66 %).

Ulkomaan mieskirjailijan näytelmiä oli 34, ulkomaan naiskirjailijan 5, yhteensä ulkomaalaisia 39 (34 %).

Jo kuolleen miehen kirjoittamia oli 45, jo kuolleen naisen kirjoittamia 29, yhteensä kuolleitten teoksia 74 (65 %).

Elossa olevan miehen kirjoittamia oli 17, elävän naisen kirjoittamia 23, yhteensä 40 (35 %).

Jos luvuissa on lappia, se olkoon sitä lapin lisää. Minulle jäi tästä lukuprojektista semmoinen olo, että kunhan kirjallisuudesta jätetään turha maalaileva kuvailu pois ja keskitytään sanoihin ja tekoihin, pystyn kyllä lukemaan, mutta kun minun pitää kirjailijan puolesta päätellä onko jokin asia niin tai näin tai sitten kuvitella jotain tarinan kannalta merkityksetöntä höpsismiä, hidastuu lukeminen ja koko homma alkaa jumittaa. Sitä vastoin jos vaikka ollaan ostamassa päreitä pohjoisessa Suomessa ja samalla tarkastetaan myyjän varastot, että sattuisko sillä olemaan hyviä kirveitä, niin kyllähän semmoista lukee kuin kennenkä poeka.

6 kommenttia:

  1. Onnittelut mahtavasta näytelmien ja kuunnelmien saaliista! Sivusta olen seurannut, miten puhtia on piisannut ja piisannut. Varmasti jää mieleen tämä lukuvuosi! Minulla taitaa haaste jäädä yhteen näytelmään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustuksesta! Nyt alkaa olla tauon paikka lukemisessa. Yksi lastenkirja on lainassa, sen lukaistuani keskityn talviurheilun seuraamiseen tv:stä ja onhan tuota lumen kolaamistakin taas riittänyt.

      Poista
  2. Voi hurja! Onnittelen minäkin. Sinun näytelmiin keskittymisesi ja nuo laatimasi tilastotkin tuntuvat aivan ammattimaisilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitän kannustuksesta! Sikäli ammattimaista on lukemiseni ja kirjoittelemiseni, että olen eläkkeellä, joten ammatit ovat kohdaltani siellä jossakin, sikäli kuin niitä koskaan olikaan. Valtion työllistämismäärärahoilla olin työllistettynä toimistoapulaisena siellä sun täällä. Nyt keskityn lumien kolaamiseen, kesällä on ruohonleikkuuta.

      Poista
  3. Onnittelut, valtava valikoima! Ja paljon on sellaista joita ei varmaankaan muuten kirjablogeissa tai muissakaan medioissa nykyään näe...

    Minulta tulee kuun lopussa vielä yksi näytelmäpostaus, eli kooste sitten ensi kuun alussa.
    Ja loppupäätelmät tuntuvat kyllä ihan tutuilta ja kannatettavilta (vaikka kyllä minä sitä höpsismiäkin joskus mietin).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos onnitteluista samoin kuin maistuvaisesta lukuhaasteestakin! Kieltämättä naispuoleisten kirjailijain näytelmiä olisi saanut olla mukana enemmän ja olisi Kuopiosta lisääkin löytynyt, mutta pääosin samoilta kirjailijoilta mitä jo tässä olin lukenut. Varsinkaan ulkomaalaisten naiskirjailijoitten suomennettuja näytelmiä ei oikein tahdo löytyä. Tosin on minulla vielä toinen suomennettu saksankielisten nykykirjailijoitten näytelmävalikoima ja taitaa siinä olla kaksi naista mukana. Jonkin verran omat rahkeetkin rajoittavat lukemisen määrää. Jäi noita Molièren näytelmiäkin muutama lukematta. Kahtoo nyt mitä jaksaa, aika paljon tulee tuota kolaamista.

      Poista