Leena Rantanen (s. 1948) asuu Ranskassa ja kirjoittaa suomeksi. Luin hänen pienen vuonna 2020 julkaistun teoksensa Matkustan, vaikka en enää. Halusin lukea tämän Pirandelloa suomentaneen kirjailijan kirjan, koska siinä kerrotaan lähimatkustamisesta. Toinen yhtä tärkeä aihe kirjassa ovat muistot.
Matkustan, vaikka en enää koostuu lyhyistä kertomuksista, joita kirjasta löytyy viisikymmentäseitsemän. Nyt en ihan jokaisesta erikseen ala edes lyhytkuvailua esittää. Lukija saa näkemyksen siitä, mikä Rantasesta on matkoilla ollut tärkeää, usein hän kertoo aivan muusta kuin siitä mikä ehkä matkalle lähtiessä on saattanut tuntua kiinnostavalta. Korsikan Ajaccio vaikuttaa kylmäkiskoiselta, kun taas bussimatkalla kertoja viehättyy nauravasta ja lauleskelevasta bussikuskista. Isoisän matkat ammuntakilpailuihin ennen sotia ovat tuottaneet palkintoja, mutta kiehtovin esine on hänen Marokosta tuomansa koristeellinen lipas, jonka ei edes pitänyt päätyä sukuun. Myös kodin lähialueilta voi tehdä löytöjä: poisheitettyjä nukkeja, postimerkkejä, lampunjalkoja tai sitten onnellisia ihmisiä. Kauneus asustaa katsojan silmissä, mielikuvitus pilvissä ja mieliala on usein kiinni asenteesta. Kertojan tiedot niistä paikoista, joihin hän on tutustunut, maustavat vaikutelmia. Ja kun koti sijaitsee Pariisissa, kaikenlaista nähtävää varmasti löytyykin lähiseuduilta.
Rantasen teksti on ilmavaa, kertomukset tuovat matkojen ja retkien vaikutelmista esiin olennaisen ja avaavat toisinaan kiehtovia mielenpolkuja omaan menneisyyteen. Sillä menneisyyttähän se on minullekin matkustelu. Rahaa ei ole ja kärsimätön äkäisyyteni ei suo minulle mahdollisuuksia istuskella pitkiä aikoja lentokoneissa tai junanvaunuissa. Mutta tällaisen kirjan avulla on minunkin mahdollisuus aika ajoin löytää muinoin tekemistäni matkoista ihan mukaviakin muistoja. Yleensähän matkat ovat pääosin hikoilua ja odottamista kuten elämä muutoinkin maanpäällisenä ilmiönä. Eräs leidi aikoinaan kertoi lähtevänsä matkoille sillä ajatuksella, että varmasti passi ja rahat unohtuvat toisen takin taskuun, matkalaukku menee väärään koneeseen ja hotelli on surkeampi kuin kuvitella saattaa ja koko matkan ajan sataa vettä. Kun sitten joku näistä seikoista ei toteudu, voi olla jo vähän tyytyväinen. Itse ajattelen, että parasta lomamatkoilla ovat hotellin aamiaiset. Niinpä joskus olen hankkinut erilaisia pikkujukurtteja, juustoja ja uudenlaisia tuoremehuja jääkaappiin, keittänyt munia valmiiksi jo illalla ja varannut paahtoleipää, marmelaatia ja jotain mustaa maalaislimppua, niin että kotona voi nauttia hotelliaamiaisen matkustamatta minnekään. Jonkun pitää kumminkin kotona kissat ulkoiluttaa ja pitää niitä välillä erillä toisistaan.
Mutta tämä kirja
on tosiaan oikein suositeltavaa luettavaa. Varsinkin nyt
kriisiaikoina voisimme yrittää löytää lähialueilta ja jopa
toisistamme mukavia ja lähestymisenarvoisia asioita, niitä kyllä
riittää. Täälläkin Siilinjärvellä on Karjalan Lennosto ja
Yaran avolouhos räjäytyksineen. Ei tarvitse lähteä kotia etemmäs
kuulostelemaan miltä sota tuntuu. Tähän tuli nyt itse kirjasta niin vähän, että laitan tähän lainauksen tekstistä. Afrikkalainen katukaupustelija sai myytyä intarsiakoristeisen rasian kertojalle:
Rukoilevalla äänellä hän sanoi hinnan, joka ei ollut kallis, vastasin ei ja olin lähteä pois. Mies alensi hintaa, minä sanoin ei. Mies alensi yhä, minä sanoin ei, en tarvitse, ihailen vain. Mies alensi vielä, lopulta en kehdannut sanoa ei.
Mutta olenpa kehdannut käyttää rasiaa viisikymmentä vuotta. Jo kauan olisin halunnut löytää hänet ja maksaa enemmän.
Kirjassa on 120 sivua. Lukaisin sen omia muistojani tapaillen parissa päivässä.
Kiitos esittlystä! Kävin sen ansiosta kirjaston sivuilla varaamassa tämän.
VastaaPoistaSe että matkalla kiinnostuukin ihan muusta kuin mitä oli aikonut, on itsellenikin tyypillistä.
Berliinissä oli tarkoitus katsella taidetta, mutta kun olin käynyt ensimmäisellä holokaustin uhrien muistomerkillä, sain päähäni, että ne pitää nähdä kaikki.. Siinä sai ravata, koska niitä on paljon eri vainotuile ryhmille ja ne ovat aika laajalla alueella. Mieleen on jäänyt erityisen kauniina surmattujen romanien muistoksi rakennettu lampi.
Kivointa on matkustella niin, että voi mennä päähänpistojen mukaan. Siksi en oikein pidä ohjelmoiduista ryhmämatkoista.
Joku paikka ei kiinnosta yhtään ja johonkin toiseen haluaisi jäädä.
Toivotan mukavia lukuhetkiä Rantasen pienen matkakirjan puitteissa! Ainakin minulla menivät mietteet usein niitten puitteitten yli tai niitä pitkin omille jotoksilleni. Kirjan kyytiin on kuitenkin helppo palata, varsinkin, kun se jakautuu lyhyisiin lukuihin.
PoistaMinä pääsen sen verran harvoin enää varsinaisille matkoille, että otan asioista selvää etukäteen ja teen melko tarkan suunnitelman siitä missä järjestyksessä kuljetaan kohteesta toiseen. Kuten tiedät esim. Talvipalatsiin ei pääsekään ilman etukäteisvarausta. Jotkut kohteet voivat olla remontissa ja joihinkin on hyvä mennä opastetusti, mutta usein pieni seikkailu alkaa, kun päättääkin paikan päällä minne menee. Tai edes vaihtaa vähän järjestystä.
Täällä kotiseudulla voi helpommin pysähtyä tarkastelemaan saniaisia tai kääpiä tai sudenmarjoja ja voipi vaikka hörpätä kahvit kaatuneen puun rungolla.
Kiinnostavasti esittelet tämän kirjan. Sen voisi lukea. Minullakin ainakin ulkomaanmatkat ovat jääneet melko lailla kauas menneisyyteen, mitä nyt Lapin reissuilla ollaan poikettu Ruotsissa ja Norjassa. Sitä on jo tullut sen verran mukavuudenhaluiseksikin, ettei kaipaa mahatauteja, torakoita eikä taskuvarkaita. Onpa hyvä idea syödä hotelliaamiainen kotona! Siinä päivä alkaa hyvin. Voisinpa itsekin kokeilla tuota joskus.
VastaaPoistaHyvä jos kirja kiinnostaa. Pieni kirjanen, mutta monia koskettaneesta aiheesta. Lomareissuistahan ihmiset haaveilevat työelämän kuluttavissa pyörteissä. Korona-aikakin lienee opettanut, että matka voi suuntautua lähimaisemiin ja olla silti yhtä mukava kuin pitkä ja rasittava ulkomaanreissu. Kotoiset olot ovat monessa suhteessa tutumpia, ei tule kielivaikeuksia ja pankkikorttikin kelpaa useimmiten.
Poista