Powered By Blogger

maanantai 24. lokakuuta 2022

Laura Latvala: Tuulien talo

Laura Latvala (1921 – 1986) kirjoitti vuonna 1963 julkaistun kaunokirjallisen työpäiväkirjan Tuulien talo. Kirjassa Latvala kertoo omista ajatuksistaan toimiessaan lääkärinä Siilinjärvellä sijainneessa Harjamäen mielisairaalassa. Päiväkirja kattaa ajan 20.7.1962 – 17.7.1963. Päiväkirjansa merkintöjä Latvala kartutti yön hiljaisina hetkinä päivystävän lääkärin huoneessa, Hiljaisuuden talossa, kuten hän runoilee, jossa linnut saarnaavat, tuulien urut soivat.

Kuten tuli mainittua, kerronta on kaunokirjallista, välillä lääkärin työ väistyy ja tilalle astuvat Shakespeare, Tšehov, Kierkegaard ja muut elämän kuvaajat. Loppupuolella kirjaa mietin, että Latvalahan tarkastelee sairaalan eloa näköalapaikaltaan kuin Meursault parvekkeeltaan ja pian hän kirjoittaakin näkemyksiään Camus’n kirjoista. Myös tapa, jolla sairaalaa kuvataan, on jumalaisen komediallisuuden saattelema: sairaalan osastot jakautuvat Latvalan mielestä kolmeen tasoon, jotka ovat Inferno, Kiirastuli ja Taivas. Taivastasolla on käytetty rauhoittava lääkitys tavoittanut tuohon maailmanaikaan halutun tuloksen, niin jotta jos ei olisikaan rauha maassa, niin Taivaassa sitten on. Voiko sellaista hoitoa nimittää parantamiseksi vai olisiko tainnuttaminen paremmin paikallaan, vastaan: olisi. Latvala sen sijaan mainitsee paranemisprosentin olevan 80 luokkaa. Ehkä kotiuttamisprosentti voi ollakin niin korkea? Latvala välillä ihmettelee, mitä tehdä kroonikkopotilaille, kun aina vain uusia potilaita tulee taloon. Mutta kuten todettu kaunokirjallinen teos. Samaa tyyliä kuin vaikka Paavolaisen synkät yksinpuhelut, joita en ole lukenut, mutta kuuntelin kuunnelmasarjana. Tätä kirjaa luin eilen pitkät matkat ääneen, voisin ihan hyvin tarjoutua lukijaksi äänikirjaan, jos tästä sellainen väsättäisiin. Tavoittelin luennassa jotain Erkki Luomalan kaltaista äänellistä syvyysvaikutelmaa, sillä teksti on parhaimmillaan pohdiskelevan runollista ja ansaitsee värikylläisen tulkinnan.

Harjamäen sairaala oli kuin kaupunki maalaiskunnassa. Latvala kertoo vastuullaan olevan tuhannen ihmisen hoito. Myöhemmin Latvala muistaa, että lääkäreitä on talossa kymmenen. Tämä vähäsen suhteuttaa asioja. Kerran Latvala toteaa, että meillä on paljon hyviä hoitajia täällä. Sen lähemmin hän ei tätä henkilöstöryhmää kuvaile. Potilaista sentään Latvala kertoo enemmän ja aina ymmärtämyksellä. Siilinjärven kunnasta hän huomioi soraharjut, joitten hän mainitsee olevan jääkauden töitä. Myös tuleva apatiittilouhos saa maininnan. Kirkko kunnaallaan on kuin jumalan kämmenellä. Syvä suppa kirkon vieressä jää huomiotta. Yksityiskohtaisesti Latvala kuvailee sisätiloja maalaistalosta, jossa vieraili Pielavedellä.

Että hienosti on kirjoitettu tämä kaunokirjallinen päiväkirja, varmaan tekijänsä näköinen. Liitän tähän häntään pienen katkelman kerronnasta:

Mikä on joukon alitajunta? Osastoilla on joskus äärettömän levotonta. Tuntuu, että se lähtee jostakusta potilaasta ja säteilee ympäristöön, kunnes kaikki ovat levottomia. Sitten taas voi olla aikoja, että on rauhallista, oikein kodikasta. Tällä lienee yhteyttä ilmanpaineeseen ja täysikuuhun, moni on sen huomion tehnyt. Jäittenlähdön aika on pahinta, silloin riivaa levottomuus niitäkin, jotka muuten ovat suhteellisen tyyniä.

Jäitä lähössä, Pohjois-Kallavesi.

Minulla on jossain kuva missä erästä Harjamäen sairaalan rakennusta puretaan kaivinkoneella, mutta en nyt löytänyt sitä, niin olkoon tuo jäittenlähtökuva siitä eistä.

Kirjassa on 174 sivua. Lopusta löytyy sivistyssanaluettelo. Lukaisin muutamassa päivässä.

6 kommenttia:

  1. Tuo jäitten lähtö on mielenkiintoinen seikka, äitini uskoo asiaan (enoni sairasti skitsofreniaa ja ilmeisesti jäiden liikkeet mukailivat kausia).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskonasiat ovat jokaisen omassa päätäntävallassa. Minä uskon siihen roomalaisten viisauteen, että "vesi kovertaa kiveä, ei voimalla vaan usein putoamalla". Ei siitäkään tiedä onko se hyvä semmoinen kulutus vaiko eikö.

      Poista
  2. Varmasti kiinnostava kaunokirjallinen teos. Hienoa, että tuonkin ajan lääkäri kuvaili potilaitaan ymmärtämyksellä. Menneiden aikojen psykiatrisesta hoidosta on saanut niin negatiivisen käsityksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olihan se ihan kiva lukaista. Pitkään on ollut mielessä, kun täällä Siilinjärvellä asun ja olen jonkin verran vieraillutkin noissa vanhoissa sairaalarakennuksissa. Tämä Laura Latvalahan oli kirjailijana kai parhaiten tunnettu lasten "eläinaapisesta" nimeltä Pikku-Marjan eläinkirja. Tuulien talossa hän kertoo myös lastensa puuhailuista.

      Poista
  3. Harjamäestä tulee mieleeni isoäitini, joka vietti siellä elämänsä viimeiset vuodet. Oli surullista nähdä, kuinka niin älykäs ja hauska ihminen vajosi syvälle sairauden suohon: se oli minulle yksi nuoruuden avainkokemuksista.
    Hauskempi juttu sen sijaan on tuo Laura Latvala, jonka Pikku-Marjan eläinlaulut kaikuvat meillä jo kolmannessa polvessa. Jälleenrakennuskauden hienoa lastenrunoutta, josta myös nykylapsi pitää. "Fiuu", "Ihahaa", "Surrur" ja "Yöllä pieni hiiri" ovat ehdottomia suosikkeja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikävä kuulla isoäidistäsi. Mielen sairautta voi tosiaan nimittää suoksi. Minä katselin 1970-luvulla tv:stä sarjan, jossa kerrottiin italialaisesta mielisairaalasta ja sen potilaista. Sarja antoi lohduttoman kuvan mielensairaanhoidosta sairaaloissa. Se päättyi siihen, että mielisairaalat lakkautettiin. Tästä syystä olisin halunnut tuohon tekstiini sen kuvan, jossa sairaalarakennusta puretaan.

      Kuten blogissani toukokuussa 2017 Pikku-Marjan eläinkirjasta kertoessani totesin, on Siilinjärven kirjastoauto nimeltään Pikku-Marja. Tuota kirjaa rakastetaan Siilinjärvellä.

      Poista