Powered By Blogger

torstai 10. marraskuuta 2022

Rosa Liksom: Yhden yön pysäkki

Rosa Liksom (s. 1958) kirjoitti vuonna 1985 ilmestyneen novellikokoelman Yhden yön pysäkki. Kysessä on kirjailija Rosa Liksomin esikoisteos. Lainasin Siilinjärven kirjastosta tämän teoksen vuonna 2012 julkaistuna kääntöpokkarina, jossa toisena teoksena on Rosa Liksomin toinen novellikokoelma Unohdettu vartti, joka julkaistiin vuonna 1986. Luen varmaan senkin, kunhan ensin vetäisen vähän henkeä näitten nyt puheena olevien novellien jälkeen.

Kirjan novelleja ei ole nimetty, niitä on 27 ja ne on jaoteltu neljään osioon, jotka osiot on kyllä nimetty ja ne muodostavat oman yhteisönsä kukin. Nytpäs minä kerronkin näistä osioista mitä kerron ja lisäksi yhdestä novellista erityisesti.

Steissi, kaivopiha, steissi -osio kertoo helsinkiläisten nuorten ihmisten elosta. Useimpien elo on ollut rosoista hilluntaa, johon ovat kuuluneet päihteet ja yhteenotot toisten henkilöitten, myös poliisin kanssa. Poliisin putkasäilöistä annetaan painajaismainen kuva. Olen joskus putkaosaston läpi kulkenut, sen verran on omaa kokemusta. Ainakin toivon, että näitten novellien kuvaukset ovat enemmän kuin karvan verran liioiteltuja. Sen sijaan raivopäistä väkivaltaa kyllä esiintyy ihmisten kesken yksityisasunnoissa ja muuten julkisilla paikoilla, en tiedä miten kauan ihminen oikeesti semmoista kestää ilman vakavia fyysisiä vaurioita. Nuorten ihmisten itsetuhoinen päihteiden käyttö saattaa olla tottakin. Ainakin heidän tekemänsä pikkurikokset ovat. Aborttejakin tehdään sekä itsemurhia. En oikeastaan saanut näistä novelleista paljoa irti.

Euroopan eteisaula -osiossa seikkaillaan maailmalla. Siellä kohdataan monenlaisia ihmisiä ja harrastetaan seksiä eli rakastetaan, kärsitään ja lähdetään.

67 astetta pohjoista leveyttä -osion tapahtumien seutuna on Torniojoen laakso tai jotain sinne suunthan. Näissä novelleissa Liksom on kyllä kotikentällään. Hiljaiset puhumattomuuden talvet, vähäiset ihmiskontaktit ja toisaalta kyläläisten kyttäämisen ja juoruamisen pelko – naurunalaiseksi joutumisen pelkokin riittää – vaikuttavat johtavan ihmisiä sielullisiin ahdistustiloihin, jotka sitten purkautuvat outoina tekoina. Niin että näissä novelleissa sitä vasta monenlaisia ihmisiä onkin ja rakastetaan välillä vähän ketä sattuu tai ei ketään, jolloinka lähinnä itseen sattuu.

Ihan paras novelli kokoelmassa on metsätöitä tekevän vinttikamarin pojan kertomus elämästään. Toivottavasti Liksom on jatkanut tätä tarinaa vaikka sitten siinä seuraavassa kokoelmassaan. Novellin voi ehkä lukea koskettavana, mutta nuoren metsurin hyväntahtoinen ja kunnioittava asenne kaikkia muita kohtaan on niin liikuttava, että se pistää ketjukolaajankin hymyilemään. Ja vähän naurahtelemaan. Ai, että toivoisin tämän nuoren miehen pääsevän tekemään lähempää tuttavuutta kesäasukkaana vierailevan kirjastonhoitajan kanssa. Voin kuvitella kirjailijankin naurahdelleen tätä kirjoittaessa. Tietenkin yksinäisyys ja vanhempien kanssa pitempään asuminen on traagillistakin, mutta muuttuneeko asia surkuttelemalla. Pieni näyte novellista:

Mie tykkään siitä naisesta vieläki. Sen jälkheen me naithiin muutaman kerran salassa, mutta lopetethiin enneko kukhaan kyläläisistä huomasi. Se puhu mulle kauhniisti ja se oli mulle hyvä. Kohtelee vieläki hyvin ko käyn joskus sielä kylässä. Sen mies on kanssa mukava. Hyvää se vaimo vain halusi mulle. Se käsitti minun ujouen ja halusi rohkasta minua etheenpäin. Enhän mie etheenpäin päässy. Se on mulle niin vaikeata.

Neljä variaatiota päättää novellikokoelman. Viimeiset neljä novellia ovat lyhyitä, toistensa variaatioina niitä on vaikea nähdä.

Tässä novellikokoelmassa on sivumäärää 141 sivun verran. Luin sen parissa päivässä.

8 kommenttia:

  1. Luin näitä Liksomin novelleja joskus 90-luvulla. Muistan, että hänellä oli rajut ja dramaattiset jutut. Minuun ne upposivat, kun omakin elämä oli melkoista draamaa siihen aikaan. Pitäisi joskus kokeilla, miltä nämä nyt tuntuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun elämäni on muistuttanut lähinnä tuon vinttikamarin miehen eloa, ainakin silloin nuorempana, sen takia se novelli varmaan minua ilahdutti niin kovasti. Metsätöitä en tosin ole koskaan tehnyt, mitä nyt joskus olin appiukon apuna rankametässä.

      Muut novellit ovat kyllä minulle aika käsittämättömiä, lieneekö niitä sitten tarkoitettukaan tosissaan otettaviksi?

      Poista
  2. Minustakin Rosa Liksom on lyhytproosassa parhaimmillaan pohjoisen novelleissaan, joita hänellä onkin paljon.
    Hänellä on omassa elämässään hurjia vaiheita, asui mm Kööpenhaminan pahamaineisessa vapaakaupungissa Christianiassa.
    Pidän myös Liksomin romaanista Everstinna, jossa hän kuvaa eläytyen Annikki Kariniemen elämää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, siitä Christianiasta oli ainkin yhdessä novellissa joku maininta, sinne oltiin matkalla, mutta tuli mutka matkaan.
      Minä toissa kesänä ostin Halpahallista sen Everstinnan, mutta en ole saanut edes aloitettua. Yritin lukea niitä Kariniemen romaaneja, mutta sain yhtä luettua vain muutaman sivun ja sitten tökkäs. Sitten menikin puolisen vuotta, että katselin elokuvia ja urheilua sekä nesteytin itseäni. Oli toki kotitöitäkin, kuten haravointia, ruohonleikkuuta ja ennen kaikkea kissojen ulkoilutusta.

      Poista
    2. Kannattaa lukea Everstinna. Siinä on samanlaista ronskiutta kuin näissä pohjoisen elämää kuvaavissa novelleissa, mutta myös herkkyyttä. Lapissahan tosiaan puhutaan suoraan, ja meidän rumat sanat on heillä yleiskielen ilmaisuja.

      Poista
    3. Oman voinnin mukaan luen sikäli kuin siltä tuntuu. Hienoa kieltä on tosiaankin ronskimpien puheitten seassa.
      Vanha palaa! -kirjassa Liksom kertoi leiponeensa pullaa Vanhan kirjakahvilassa ja saaneensa Vanhalla inspiraation Yhden yön pysäkkiin.

      Poista
  3. Liksom on tosi sympaattinen tyyppi ja se heijastuu hänen kertomuksiinsakin, se lämpö ja ymmärrys elämän moninaisuudesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri lämpöä ja ymmärtämystä muita kohtaan (mutta ei ehkä niinkään itseään kohtaan) olin lukevinani tuosta vinttikamarin metsuri novellissa. Olisin toivonut että metsuri pääsisi siihen kinthalle että omanarvontunto nousisi plussan puolelle.

      Poista