Powered By Blogger

lauantai 15. elokuuta 2020

Marguerite Duras: Agatha

Ranskalainen Marguerite Duras (1914 – 1996) kirjoitti vuonna 1981 julkaistun näytelmän Agatha. Vuonna 2000 ilmestyi Jussi Lehtosen laatima suomennos saman nimisenä.

Alussa kirjailija kuvailee lavastusta sivun verran. Näytelmässä on vain yksi näytös, koko toiminta ja sitä tukeva vuoropuhelu tapahtuvat kahden henkilön välillä samassa huoneessa. Olen kuullut sanottavan, että toiminta on taikasana. Tämän näytelmän toiminta on hidasta liikettä tai sulkeutumista, tavoittelua ilman kosketusta. Mies ja nainen istuvat vastakkaisilla sohvilla autiossa merenrantahuvilassa, Villa Agathassa. Huvila on nimetty naisen mukaan. Mies on hänen veljensä.

Kyseessä on rakkaustarina. Eroottinen rakkaus sisarusten välillä. Kyseessä on erotarina. Ikuisesti toisilleen uskollisten rakastavaisten ero. He eroavat toisistaan lopullisesti kuin kädet. Molemmilla on pitkät ja sirot sormet, mutta vain mies osaa soittaa pianiinoa. Loiren rannalla kasvaa poppeleita, muistot tulivat sisään kuin talvisen meren kuohut. Valo näytelmässä on valohämyä, kelmeää talven valoa. Näytelmän henkilöt vääntelehtivät kielletyssä suhteessaan kuin Duras'n pari vuosikymmentä aikaisemmin käsikirjoittaman ja Alain Resnais 'n ohjaaman elokuvan Hiroshima, rakastettuni avausjakson pari tuhkassa ja kuumuudessa. Joo, voi olla kaukaa haettu, mutta tulipahan kumminkin mieleeni. Siitäkin huolimatta, että mihinkään keholliseen break-komentoon ei Agathassa synny aihetta.

Kuten Hiroshimassa, myös Agathassa hahmot muistelevat menneisyytensä ratkaisevaa kohtaamista – kaunista kesäpäivää, jolloin he olivat rakastelleet.

Aika vähän jäi minulle käteen tästä näytelmästä. Ehkä ajatuksena on, että saadessaan maistaa kiellettyä hedelmää sisko ja veli ovat saaneet toisensa, mutta menettäneet itsensä. Voiko asia olla näin yksinkertainen? Tuskin.

Lukeminen ei ole oikein maistunut viime aikoina. Olen ratkonut ristisanatehtäviä ja pelannut nettipelejä. Tämäkin näytelmä jäi kesken melkein kuukausi sitten ja nyt lukaisin sen loppuun, että pääsen aloittamaan jotain muuta. Kissa valitsi nuuhkimalla seuraavaksi luettavakseni Ibsenin näytelmän Villisorsa. Mutta tänään on aikomus käydä jalkapallopelissä ja huomenna kirkossa. Puutarhatöitäkin näkyy löytyvän, sillä vaimo on kesälomalla.

Agathassa on vain 84 sivua. Sanoisinko lukemisen kestäneen kuukauden?

4 kommenttia:

  1. Durasin näytelmätuotantoon tutustuminen on ollut kyllä vakaassa harkinnassa, vaikka aiemmin lukemani kirjansa eivät nyt varsinaisesti ole hurmanneet...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Duras taisi olla oman tuotantonsa Virginia Woolf, semmoinen uudistaja. Mutta kai jokseenkin ohittamaton myös.

      Poista
  2. Tämä olisi kyllä mahtavaa nähdä näyttämöllä.

    Ei sekään aina maistu, lukeminen. Itsekin olen etsinyt jotain, mikä iskisi kunnolla. Olen lukenut, mutta en ole edes viitsinyt kirjoittaa niistä kirjoista, joista on jäänyt laimeahko olo.
    Pitäis varmaan hankkia kissa! Tai koira, jos ne jo haistavat koronan, niin vois opettaa haistamaan minulle sopivan lukemisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttämönkuvaus sai minut miettimään lavastusta. Voisiko näyttämön edessä olla läpinäkyvä valoverho, jonka avulla kellervä ylävalonheitin saisi koko näyttämön muutettua valohämyiseksi, niin etteivät hahmot erottuisi tarkkaan. Toisaalta se saattaisi häiritä joitakin katsojia. Tietysti verhoa voisi raottaa tietyissä kohdissa näytelmää, mutta taas toisaalta sillä saatettaisiin alleviivata liiaksi ratkaisevia hetkiä ja se taas voisi johtaa siihen, että hetket, jolloin valohämy sumentaa näkymän saattaisivat vaikuttaa katsojista vähemmän tärkeiltä. Tietysti nykytekniikalla voisi näyttämön takaosaan heijastaa videotykillä takaumia sisarusten nuoruuden ajoista ja se voisi elävöittää taustoittavaa kerrontaa.

      Minulla on ollut hengityksen kanssa jotain ongelmia, eilen kävin iltakävelyllä ja sen ansiosta vissiin nukuin tosi hyvin ja nyt jo kävin kaupassa ja kuulemma valmistan kohta meille kasvisruokaa.

      Kissa on kiva, vaikka se pureksii ja kynsii minun varpaitani varsinkin, jos on villasukat jalassa aamuisin. Naukumiseen pitää tosin varautua, mikäli kissan hankkii.

      Poista