Powered By Blogger

lauantai 5. syyskuuta 2020

Oolantilaiset Kååpiåssa


Otsikko voi vaikuttaa oudolta, mikä seikka sopinee blogini yleiseen ilmeikkyyteen. Aikoinaan serkkuni mies nimitti sätkiä Kååpiån Pallmalliksi. Oolanti taas viittaa Ahvenanmaahan, jossa kotipaikkaansa pitää Veikkausliigan jalkapallojoukkue IFK Mariehamn ja Kansallisen liigan joukkue Åland United. Käväisin Kuopiossa katselemassa näitten molempain joukkueitten vierailua KuPS:n kotikentällä.

Naisille tarkoitettu jalkapalloilun Kansallinen liiga on kasvanut mielenkiintoiseksi urheilusarjaksi. Paitsi että taso on noussut on myös kärki levennyt, mitkä molemmat asiat lupaavat hyvää myös jatkossa. Sekä KuPS että Åland United ovat sarjan mitaliehdokkaita, Åland on peräti tarrannut vahvasti mestaruuteen tällä kaudella.
Kuopion keskuskentällä käytiin 15.8.2020 iltaottelu KuPS – Åland United. Ottelusta ei muodostunut erityisempää klassikkoa, ainoa maali syntyi Ålandin vauhdikkaasta hyökkäyksestä, KuPS:n puolustajan torjuessa jalallaan vastustajan syötön tai laukauksen omaan maaliin. Nämä omat maalit eivät ole yleensä puolustuksen virheitä vaan vastustajan kovan, hyökkäävän painostuksen tulosta. Näin oli asia tälläkin kertaa. Oma maali ei varsinaisesti nostata ilon purkauksia katsomossa, kaikki suhtautuvat sellaiseen myötätunnon fiiliksillä. KuPS:lla oli ihan hyviä paikkoja mutta tasoitusta ei syntynyt.

Hyviä pelaajahankintoja tehnyt KuPS hyökkää mielellään ja usein tuloksekkaasti. Tällä kertaa balkanilaiset niminaiset Gentjana Rochi ja Lavdije Begolli ainakin ensimmäisellä puoliajalla pelasivat vähän liikaa tiimipeliä kahdestaan. Jalkapallossa tämä ei toimi. Vastassa on kokonainen joukkue, joka kyllä voittaa minkä tahansa tutkaparin. Toisella puoliajalla Begolli keskittyi keskikentällä enemmän puolustamiseen ja katkoi ainakin kolme Ålandin hyökkäykseen lähtöä. Puolustuksessa KuPS:lla on näköjään uutena hankintana ruotsinmaalainen Maja Göthberg. Hän pelasi vasemman pakin paikalla varmoin ottein, mutta jostain syystä hänet siirrettiin oikealle, jossa peli ei sujunut yhtä hyvin. Hän on kuulemma solminut KuPS:n kanssa vuoden jatkopestistä, mitä pidän hyvänä uutisena.

Aorinko ei hellinyt keskuskenttää KuPS:n miesten joukkueen kohdatessa IFK Mariehamin 22.8.2020. Minä tulin pelipaikalle niin myöhään, että kuulin kentän ulkopuolelta, miten KuPS siirtyi johtoon jo alkuminuuteilla. Ostin kumminkin lipun halvimmalta paikalta eli päätykatsomosta. Juuri muita siellä ei istunutkaan. Melkein heti istuuduttuani alkoi ripeksiä vettä. Koko pelin ajan tuuleksi ja satoi. Onneksi olin hankkinut pyllynalusen ja vaimo osti minulle sadeviitankin, jonka puin ylleni. Viitta päälläni olin suuri sininen. KuPS:n pelaajat vilkuilivat minua kentältä, oolantilaiset vähät välittivät. Oli aika jännä istua halvoilla paikoilla melkein kentän reunalla, kun takanani oli VIP-katsomo, jossa lipun hinta lienee korkeampi. Kerran lennähti pallo päätykatsomoon ja autoin pallopoikaa ojentamalla pallon hänelle. Pallo tuntui aika löysältä, miltä se oli kuulostanutkin kun kuuntelin potkuja ja puskuja. (Myöhemmin eräässä naisten tv-ottelussa pelaaja ei hyväksynyt liian löysää palloa vaan vaati napakammin täytetyn.)
KuPS peri voiton jokseenkin ansaitusti. Toisella puoliajalla KuPS järjesti nykyiselle pelityylilleen tavanomaisen nopean hyökkäyksen leveällä rintamalla ja siirtyi 2 – 0 johtoon. IFK:n rehti yrittäminen palkittiin kavennusmaalilla. KuPS oli lähellä lisämaalia, mutta IFK:n maalivahti Forsman nyrkkeili komeasti Pennasen laukoman pallon yli päätyrajan.

6 kommenttia:

  1. Päättäväisen näköinen katsoja.
    Väljää on nykyään kaikkialla meilläkin. Ajattelin mennä katsomaan Aalto-elokuvan, koska olen tykännyt Virpi Suutarin dokkareista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua kiinnostaisi Eden, joka kertoo rippileiristä. Luultavasti se on kumminkin nuorisolle suunnattu, joten ehkäpä odottelen tv-esitykseen.

      Oliko Unto muuten siinä Suomen hauskin mies -elokuvassa se huolehtivainen vartija, joka auttoi vankeja olikos se nyt lautalta tai jostain?

      Poista
    2. Heh, Unto näkyi muutaman sekunnin verran. Hän on yksi niistä kolmesta kansanedustajasta, jotka paistavat kissaa. Ei puheroolia.

      Poista
    3. Minäkin pääsin muutamaksi sekunniksi urheluruutuun, jossa kerrottiin KuPS:n ja IFK:n pelistä. Olin siinä hyllyvä sininen hahmo IFK:n maalin takana.

      Poista
  2. Toki oon minnäe potkupalloon senverran sekkaunu, että vakijota tulloo veikattuo. Siihen kun kympin laittaa, niin saattaa saaha euron takasi.

    Kostojewski

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä oun koettanna lotolla rikastuva, vuan koetteluks on jiännä. Eoron viikossa siihen laetan, männööhän siitä viitisenkymppijä vuuvvessa kansanterveövelle.

      Poista