Powered By Blogger

keskiviikko 11. elokuuta 2021

Kuunnelmasarja Armi Aavikko

Kuuntelin Yle Areenan Audiosta tuoreen kuunnelmasarjan nimeltä Armi Aavikko – siinä välissä olin elossa. Sen kirjoitti Kati Kaartinen ja ohjasi Antti Leino. Vuoden 1977 missiä ja sen myötä laulajaksi ryhtynyttä Armi Aavikkoa esittää Minka Kuustonen ja hänet showhunsa ottanutta laulajatähti Dannyä esittää Ilkka Heiskanen. Kuunnelmasarjassa on 20 jaksoa, jotka ovat pituudeltaan noin 20 minuuttia kukin. Eilen aloin kuunnella ja nyt aamupäivällä sain sarjan kuunneltua. Sarja sisältää haastattelunpätkiä, joissa Armin tunteneet ihmiset kertovat hänestä ja runsaasti varsinkin 1970- ja 1980-lukujen musiikkia. Pääosin sarja sisältää kuitenkin fiktiivistä, jokseenkin aikajärjestyksessä pysyttelevää kuvausta Armin elämästä. Minka Kuustonen Armina toimii kertojana, joka lyhyesti kommentoi tapahtumia ja johdattelee kuulijaa uusiin kohtauksiin. Varsin perinteisen tyylin mukainen kuunnelmasarja siis.

Minulle, 1970-luvun nuorelle, musiikki oli tuttua, samoin monet kuunnelman hahmoista. Muistan kun Armi valittiin missiksi. Taisin olla jotenkin yllättynyt, ehkä olisin itse valinnut jonkun toisen. Kun katselin näytöltä Armin kuvaa, tuli mieleen, että oliko osa hänen viehätysvoimaansa tosiaankin silmissä, joissa oli hellyttävää karsastusta. Armi vaikutti ”naapurin tytöltä”, joten olin aikoinaan melko yllättynyt kun hän alkoi laulaa Dannyn kanssa. Danny on kuunnelmassa kuvattu erinomaisesti. Yhdellä risteilyllä kerran näin Dannyn esiintyvän ja hän on kyllä teräksinen ammattilainen. Kuunnelmassa mainitut ”Pihtiputaan keikat” ovat koulineet hänestä esiintyjän, joka laulaa yleisölle kuin yleisölle. Kuunnelma tuo esiin Dannyn pyrkimyksen ammattimaiseen toimintaan, johon kuuluvat kunnioitus kaikkia kohtaan ja toisaalta kurinalaisuus. Armille Danny on tähti, joka nostaa hänet kuuluisuuteen laulajana. Armi myös rakastuu Dannyyn, mikä on helppo ymmärtää. Eikä minun ole erityisen vaikeata ymmärtää sitäkään miten Armi alkaa sisustaa elämäänsä alkoholilla. Sehän se on sukupolvien ajan ollut patenttiratkaisu, kun olo on alkanut tuntua painostavalta.

Luulisi että Armin tarinan saisi esitettyä lyhyemminkin kuin 20-osaa käsittävässä kuunnelmasarjassa, mutta enpä tuosta liiaksi pitkästynyt. Kotiväki oli kyllä kuullut kyllikseen sarjan tunnusmusiikkia ”Tahdon olla sulle hyvin hellä...” jo eilissä päivänä. Kuuntelin nimittäin kuunnelmasarjan isolta osin tv:n kautta, kun sellainen nykyään on mahdollista. Omassa rakkaassa nojatuolissa on niin mukava istua. Samalla voin kannustaa kissoja keskinäiseen kunnioitukseen ja kurinalaiseen käyttäytymiseen.

Amman kirjablogissa on myös kuunneltu tämä kuunnelmasarja Armista.

4 kommenttia:

  1. Kuuntelin myös tuota sarjaa kesän aikana, se oli jotenkin parempi kuin edellisten kesien popparielämänkerrat. Armi ei ollut kummoinenkaan laulaja, mutta hänen tarinansa lienee se juttu, mikä ihmisiä liikuttaa. Jonkinlainen kaunotar ja hirviö -tarina.

    Danny on kyllä tekijämies alallaan. Olin hänen "jäähyväiskiertueellaan" puoli vuosikymmentä sitten, jossa hän esiintyi Erika Vikmanin kanssa. Jäähyväisiä ei ole vieläkään lopullisesti jätetty. Dannyn avu on karisma, ei niinkään ääni.

    Olisi myös mukavaa, jos Yle pystyisi tekemään vastaavanlaisia kuunnelmia vaikkapa suomalaisista kirjailijoista, joiden elämästä saisi varmasti mielenkiintoista kuunneltavaa. Ehkäpä toimittajakunta on lukenut vain Tuntemattoman ja Häräntappoaseen, eikä sitten muuta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen niin hurahtanut tuohon Areenaan, että kuuntelen ja katselen sieltä aika paljon Ylen tarjonnan minua kiinnostavasta osasta. Tämmöiset sarjat nautin suoraan putkeen. Muuten meinaa unohtua.

      Armi vaikutti musiikkinäytteitten perusteella kehittyneen laulajana, joskin taisi jäädä pikkuhiljaa aika vähälle huomiolle. Aika vähän olin kuullutkaan hänen viimeisimpiä laulujaan.

      Miksei kirjailijoistakin voisi kuunnelmia tehdä tai näyttelijöistä? Tarmo Manni voisi olla aika kiinnostava. Tai Tauno Palo tai ohjaajista suosikkini Valentin Vaala.

      Kati Kaartinen on mielestäni huomattava näytelmä- ja kuunnelmakirjailija. Luin viime vuonna hänen näytelmänsä kolmen näytelmän koosteesta nimeltä Siniväriset. Kaartisen käsikirjoitukseen perustuu myös tv-elokuva Arvon veli.

      Poista
  2. Minä en innostunut tästä. Jotenkin mielestäni näytteleminen oli teennäistä. En tosin ole kovin tottunut kuunnelmien kuuntelija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta Ilkka Heiskanen ihan kuulosti Dannyltä, oli opetellut äänenkäytön erinomaisesti. Armi kuulosti sellaiselta tavalliselta perhetytöltä, joka hän varmaan olikin.

      Poista