Powered By Blogger

torstai 10. syyskuuta 2015

Tahar Ben Jelloun: Isä, mitä on rasismi?

Lukemastani kirjasta päätellen Tahar Ben Jelloun (wikipedian perusteella s. 1944) on marokkolainen kirjailija, joka asuu Ranskassa. Asui ainakin vuonna 1997, jolloin hän osallistui kymmenvuotiaan tyttärensä kanssa siirtolaislain muuttamisen vastaiseen mielenosoitukseen. Tuolloin hän sai ajatuksen kirjoittaa kirjan, jossa hän tyttärensä kanssa keskustellen selvittää, mitä rasismi hänen mielestään tarkoittaa. Viisitoista eri versiota kirjoitettuaan Tahar Ben Jelloun sai valmiiksi tekstin, joka julkaistiin vuonna 1998 kirjana nimeltä Le racisme expliqué à ma fille. Samana vuonna ilmestyi Annikki Sunin laatima suomennos nimeltä Isä, mitä on rasismi?

Kirja on kirjailijan mukaan tarkoitettu 8 – 14 -vuotiaille ja heidän vanhemmilleen. Kuopion kaupunginkirjaston Pääkirjastolla se on sijoitettu aikuisten osastolle (kirjastoluokitus 32.2 Ihmisoikeudet. Kansalaisen asema yhteiskunnassa), mitä pidän oikeampana ratkaisuna kuin lasten- ja nuorten osastoa, jonne kirja on sijoitettu Neulamäen lähikirjastossa. Olen ylpeä siitä, että Suomessa vallitsee sananvapaus ja toivon, että tämä kirja saa ansaitsemaansa huomiota, että monet aikuiset lukisivat tämän kirjan ja oikein kunnolla miettisivät sen humaania sanomaa epäluuloja vailla.

En itse kuvailisi isän ja tyttären käymää keskustelua sokraattiseksi. Tytär esittää isälle kysymyksiä ja isä kertoo vastaukset. Tarvittaessa tytär esittää selventäviä lisäkysymyksiä, jotka koskevat yleensä isän käyttämiä sanoja ja käsitteitä. Tyttären kommentit ovat usein ihmetteleviä. Isällä on asiasta selkeä näkemys ja hän tuo sen esille suoraan ja perustellusti.

Muistan itse käyneeni joskus vastaavantapaista keskustelua isäni kanssa, kun olin nuorukainen. Kerran keskustelimme sosialismista. Isäni hermostui, kun en tiennyt mitä tarkoittaa stahanovilainen järjestelmä. Hän kehotti minua puhelemaan asiasta sitten kun olen vanhempi ja tiedän enemmän asioista. Tahar Ben Jelloun sen sijaan on sitä mieltä, että rasismilta tuleekin pelastaa juuri lapsi, joka on vielä vapaa, vielä avoin oppimaan ja kehittymään. Ja eikö olekin niin, että puhdas kangas on kevyempi pestä?

Mitä Tahar Ben Jelloun sitten opettaa rasismista ja sen liepeiltä? Piru, kun tekisikin mieli nostaa esiin muutama mehukas katkelma, mutta kun niitä vain pidettäisiin tarkoituksellisena väärinymmärtämisenä, yksityiskohtiin tarttumisena ja hyvän asian mustamaalaamisena, niin toivon, että asiasta kiinnostunut lukija on hyvä ja tuhraa omaa aikaansa. Ei siinä kauan mene, sillä kirjassa on vain 61 sivua ja minäkin luin sen parin päivän aikana. No, ehkä nyt kumminkin yksi pieni lainaus:

Onko tyhmä aina rasisti?
Ei, mutta rasisti on aina tyhmä.”

7 kommenttia:

  1. Tahar Ben Jelloun on myös kirjoittanut romaanin Lähtö, joka kertoo marokkolaisten maastamuuttavien tarinaa. Haavemaa on Ranska. Luin sen vuonna 2008 ja pidin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että Tahar on onnistunut maastamuuttajien kuvauksessa.

      Minä kävin kerran Marokossa 1980-luvulla. Nousin kamelin selkään kasbah-kukkulalla. Ranskassa en ole käynyt, mutta tytär kävi hiljattain Pariisissa. Lukiossa luin ranskaa. Sain kympin. Muuten ei ranskan opinnoista ole ollut hyötyä. Kuten ei muistakaan opinnoista. Työpaikat ovat jääneet haaveeksi.

      Poista
  2. Napakka lopetus jutussasi, joka muutenkin osuu kohdalleen. Ajankohtaista pohdiskelua, ikuistakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä jos kelpasi lukaista. Kirjoittamaan ryhtyessäni ei ollut mitään käsitystä mitä kirjasta oikein sanoisin. Pelkäsin kirjoittavani liian vahvasti ja alleviivaavani liian paksulla tushilla, mutta kaipa se nyt pysyi ihan kohtuuden rajoissa.

      Ajankohtaisuus on tässä varmaan kohdallaan, jos ei muu.

      Poista
  3. Käytin tätä kirjaa elämänkatsomustiedon opetuksessa. HYVÄ ja aina ajankohtainen, oikein perusteos.
    Kaivoin jo Jellounin hyllystä uudelleen lukuun. Kiitos innoituksesta!

    Samaan tähdäten, mutta huumoria lisäten, kirjoittaa ranskalainen Eric-Emmanuel Schmitt, jonka kirjan 'Herra Ibrahim ja Koraanin kukkaset' annoin yhtenä jouluna kaikille meidän pojille joululahjaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kas, sain minäkin oivan vinkin kirjahankintaan. Jospa se löytyisi edes kirjastosta tai divarista. Tuskin enää kirjakaupasta.

      Poista
    2. Näkyyhän tuota Turun seudun kirjastoissa olevan, missä on nuorten, missä lasten, missä aikuisten osastolla.

      Poista