sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Tapani Kuningas: UFOja Suomen taivaalla

Kuvassa kilometrin päässä sijaitsevan ABC:n valot, joita erehdyin luulemaan revontuliksi.
Suomen tunnetuin ufojen tutkija lienee ollut Tapani Kuningas (1945 – 2009). Luin hänen kirjoittamansa teoksen UFOja Suomen taivaalla. Vuonna 1970 ilmestyneessä kirjassa Kuningas tuo esiin aineistoa, jossa Suomen kansa kertoo kohtaamisistaan tuntemattomien lentävien esineitten ja humanoidien kanssa.

Kuninkaan lähestymistapa on varsin asiallinen. Hän esittää laajan joukon ufoilmiöitä kohdanneitten kertomuksia ja Matias Päätalon näitten kertomusten pohjalta laatimia selventäviä piirroksia. Sen lisäksi kirjaa varten on laadittu Suomen UFO-tutkimuksen standardilomakkeita hyödyntäen tehty, 70 havainnoitsijaa käsittävä tutkimus suomalaisten ufohavaintojen erityispiirteistä. Kaavakuvat ja prosentit kertovat lukijalle milloin ja missä ufoja Suomessa nähdään, millaisia ufot ovat ja mitkä ovat niitten tarkkailijaan aiheuttamat vaikutukset. Lopussa Kuningas pohdiskelee suomalaisten suhtautumista ufoihin reilulle 800:lle ihmiselle suoritetun kyselyn perusteella sekä tarkastellen aihetta käsittelevää lehtikirjoittelua. Aivan ilmeisesti juuri 1960-luvulla oli suomalaisten asenteissa tapahtunut myönteistä kehitystä ufoilmiöitä kohtaan. Kuninkaan mielestä sama kehitys oli havaittavissa myös Yhdysvalloissa.

Useampaan otteeseen kirjan sivuilla toistuvat ufoilmiöitä kokeneitten pelot siitä miten he leimautuisivat, jos kertoisivat kokemastaan. Monet asiasta kirjaa varten kertoneet ovat pitäneet kokemuksensa omana tietonaan vuosien, jopa vuosikymmenten ajan. Monille ufoja havainneille nämä kokemukset saattavat jäädä kiusallisiksi muistoiksi, joista on vaikea vapautua, kun ei niistä uskalla kenellekään kertoa. Kuningas tietää, miten helppo ufoista on laskea leikkiä, miten helppoa ulkopuolisen on kieltää kaikki tapahtunut järjenvastaisena. Hänen myötätuntonsa ufoja nähneitä kohtaan selittyy viimeistään, kun hän kertoo omien perheenjäsentensä tavanneen humanoidin mustikkametsässä.

Toinen yleinen piirre ufoilmiöihin suhtautumisessa on niitten selittäminen luonnonilmiöiksi kuten heijastuksiksi, pallosalamoiksi, linnuiksi, lentokoneiksi, säähavaintopalloiksi tai sitten vain havainnoitsijan oman mielikuvituksen tuotteiksi – mitä ne varmaan usein ovatkin.

En muistanut kuulleeni viime vuosina ufohavainnoista, joten etsiskelin aiheesta tietoa netistä. Näköjään Ylen uutisissa on ollut vuonna 2011 juttua ufoista otetuista valokuvista ja arvelusta että puolustusvoimat salailisi tietoonsa tulleita ufohavaintoja. Samassa yhteydessä löysin Elävästä arkistosta vuonna 1984 valmistuneen keskusteluohjelman Mystinen ilta televisiossa. Siinä on mukana myös Tapani Kuningas. Hänen lisäkseen eräänä keskustelijana on mukana kirkkoherra Voitto Viro, joka toteaa näin:”Tässä vuosikymmenten varrella on tullut havainneeksi, että ei olekaan olemassa mitään muuta kuin mystiikkaa – kaikki on ihmettä.”  Kuninkaan ufokirjan loppupuolella kerrotaan humanoideja useampaan otteeseen tavanneesta miehestä ja hänen keskusteluistaan humanoidin kanssa. Kun mies oli kysynyt mistä humanoidit oikein tulevat, hänelle oli vastattu: ”Me tulemme kaikkialta.”

Kirjassa on noin 170 sivua ja lueskelin sitä noin viikon. Kirja oli sopivaa kesälukemista. Se toi mieleeni 1970-luvun alun ja sen aikaisen ajanvietelehdistön jutut maapallolle ilmaantuneista avaruuden olioista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti