Powered By Blogger

tiistai 20. joulukuuta 2022

Varhennettu joulu

Joulujen joulupöytä.


Koska eräs perheenjäsenemme ei ole luonamme jouluna vaan viettää joulua toisaalla, juhlimme joulujen joulua jo viime viikonloppuna, niin että ensi viikonlopun poissaolija pystyi olemaan seurassamme joulutunnelmissa. Tämä osoittautui minusta oikein kivaksi ratkaisuksi. Kaikki joulustressi oli vähäisempää, kun hankintoja sai tehdä rauhassa. Tosin minun joululahjaostokseni jäivät siihen, että ostin kaikille konvehtirasian. Itse sain uuden kolan ja olkaimet.

Viinakaupassa asioin jo viime viikon tiistaina. Siellä ei ollut lisäkseni kuin yksi tai kaksi asiakasta ja pari myyjää. Marsala-viiniä ei Siilinjärveltä löytynyt, otin sitten kympillä punaista portviiniä, marsala olisi ollut samanhintaista, mutta makeampaa, ehkä portviini olikin sopivampi valinta, naisväki tuntui tykkäävän. Portviinin lisäksi ostin Paholaisen ranstakka-punaviiniä Chilestä, grüner Veltliner-rypäleistä valkoviiniä Itävallasta, liettualaista votkaa ja irlantilaista viskiä. Olueksi olin ajatellut Auran keskiolutta, mutta sitä ei ollut S-marketissa keisitavarana. Otin sitten Sandels-keisin. Viinoihin + olueeseen meni rahaa noin sata euroa. Punaviini on lopuillaan ja portviini on juotu, oluista on jäljellä jämäpurkit, mutta valkoviiniä on puolet jäljellä, viinoja on kumpaakin yli puoli putelia, joten riittänee oikeaksi jouluksi ja vähän ylikin. Ehkä jonkun punaviinin joulunpyhiksi vielä hankin ja pienen olutpakkauksen.

Muutenkin vietimme joulua ihan tavanomaisesti. Vaimo oli leiponut hedelmäkaakun ja paistanut pipareita ja valmistipa hän vielä palsternakkalaatikkoakin, kun sellaisen ohje oli jossain niksipirkassa tai vastaavassa. Palsternakkalaatikon maku oli mieto, kun otin lanttulaatikkoa samalla, lantun maku peitti oikeastaan kaiken alleen. Kinkuksi hankin paketin siivutettua kinkkua, maksoi 7-8 euroa. Ei tainneet muut syödä kuin minä, sitä on vieläkin jäljellä. Karjalanpaistin sijasta valmistin tosi pitkällä haudutuksella possupaistia. Paketissa lukee, että maatiaispossua, onkohan kaupunkipossua sitten jossain myynnissä? Munkkipossuja ainakin on. Vai onko ne possumunkkeja? Rosollia söin jälkiruokana, ihan perinteistä ja hyvää. Poika valmisti myös jotain uudenlaista rosollia tai punasipulia, jätin ne nyt väliin. Varsinaisena jälkiruokana oli ihan tavallinen pakastekakku, vadelmaa. Sitä syötiin, kun katseltiin Bodigaard-elokuvaa. Minä en jaksanut katsella loppuun asti vaan sammahdin nojatuoliin. Kakkupalani söin kyllä.

Muuten katselin tv:stä urheilua, sitä tulikin kivan monipuolisesti, oli ampumahiihtoa, yhdistettyä ja jalkapalloa. Jalkapallokisojen pronssiottelua katselin saunanlämmityksen ja jouluaterian ohessa noin 20 minuuttia – sattumalta näin kaikki maalit livenä. Tytär esitti meille kivaa elokuvaa, jossa oli aidonnäköisiä animaatiohahmoja upotettu aitoihin ympäristöihin. Kertoi jazzmuusikosta. Harmi etten pysynyt hereillä sen aikana. Tytär kävi myös vaimon kanssa anopin luona tervehdyskäynnillä, minä sain jäädä kotiin.

Yhden kerran kolasin pihan viikonloppuna. En vielä ole ottanut uutta kolaa käyttöön, säästän pula-ajan varalle. Kuopiossa oli bensan hinta jo laskenut melkein siedettäväksi, olikohan se jotain 1,833 € tai siihen suuntaan. Kuopiosta kotiin ajellessa alkoi pyryttää ja vähän jo nukuttaakin. Vaimo halusi kävellä loppumatkan Kasurilan Shelliltä. Tarjosin hänelle tähän tilaisuuden. Kotona katselin sitten jalkapallon loppuottelua sen mikä sitä oli jäljellä. Ottelua on hehkutettu melkoisin ylisanoin. Minusta oli aika varovaista peliä, komeat hyökkäykset jäivät vähiin. Kuudesta maalista kolme tehtiin rankkareista ja olivatko ne rankkarituomiotkaan ihan kohdillaan? Lopulta koko mestaruus ratkaistiin rankkareilla. Argentiinalla oli isokokoinen ja nopeareaktioinen maalivahti, hän se lopulta voitti sen mestaruuden – en pidä tällaista hyvänä mainoksena jalkapallolle. Pian alkaa olla sama ampua pelkkiä rankkareita, ei tule niin paljon loukkaantumisiakaan.

Meidän joulujen jouluamme kesti viime perjantai-illasta sunnuntai-iltaan. Nyt on mukava ottaa joulunpyhät vastaan ilman suorituspaineita.

PS. Kun toisaalla oli kirjoitettu lahjoista, muistin saaneeni viikko pari sitten lahjaksi myös sata euroa maksaneet talvikengät pojaltani, jolle ne olivat liian pienet.  Olen niitä jo käyttänyt ja sain minäkin niistä rakot kantapäihin eka kolauskerroilla, mutta eilen tuntuivat ihan sopivilta.

5 kommenttia:

  1. Aikaistettu joulunne kuulostaa kivalta.
    Me vietimme kerran joulua uudelleen helmikuun alussa, kun poika ja tuleva miniä palasivat vaihto-opiskelijoina Unkarista ja toivoivat tällaista nostalgista ohjelmaa. Silloin jo muuten, 2001 taisi olla, kertoivat unkarilaisesta rasistisesta ilmapiiristä, mikä nyt on käynyt selvemmin ilmi. No, siinä ei meillä oikein tullut enää joulun tunnelmaa, oli liian valoista, oltiin menossa kevättä kohti. Mutta etukäteen on tietenkin samat tunnelmat, päivä ei ole vielä alkanut valostua ja kaikki jouluun liittyvä on parhaimmillaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja kola lahjana tietenkin - Ketjukolaajalle!

      Poista
    2. Joulun tunnelma on minulle tarkoittanut jo vuosikausia sitä, että saan istua rauhassa nojatuolissa. Joku voi kysyä, että mitäs minä sitten muulloin teen. Äsken kävin kasvattamassa tonttimme korkeinta huippua lumisilla kokkareilla. Sitä ennen ulkoilutin kissoja, mikä tarkoittaa että seisoin kuin hölmö siinä pihalla ja kissat katselivat ympärilleen pieneksi keräksi painautuneina, kunnes halusivat palata sisälle. Juuri syttyi näyttöön teksti "Lunta tulossa". Viime viikonloppuna satoi onneksi vain minimaalisesti, sekin teki varhennetusta joulustamme niin leppoisan.
      Unkariin en taida ottaa kantaa näin joulun alla.

      Poista
  2. Finaali meni minulle jännittävyydessään yli hermojen. Ranskan peli alkoi vasta toisella puoliajalla, mutta sitä taitoa mitä nuoret miehet esittelivät ei voinut kuin ihailla, samaa osoitti Argentiina ekalla puoliajalla. Väsähtivät sittemmin. Messin puolihuolimattoman oloiset pienet syötöt ohi puolustavien pelaajien, mutta pettämättömän tarkat olivat ihan käsittämättömiä. Sain lähes slaagin ennen loppua... Onneksi loppuivat jo nuo kisat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä olet sitten paremmin kyennyt eläytymään selostajien innostukseen loppuottelusta. Tai luultavammin tunnet jalkapalloa paremmin kuin minä. Mutta siitä ollaan samaa mieltä, että onneksi loppuivat kisat. Minä olisin oikeesti toivonut Ranskan voittavan, olin silleen ennustellut.

      Poista