Powered By Blogger

tiistai 11. huhtikuuta 2023

Siunattu peesieine

Kuten monet meistä huomasivat, vietimme hiljattain pääsiäistä. Se tarkoittaa, että useat työssäkäyvät saivat viikonloppuvapaan yhteyteen kaksi ylimääräistä lomapäivää. Ne tuli varmaan käytettyä rentoutumiseen – aikaa lienee jäänyt myös sisäiseen tutkisteluun.

Minä kävin pääsiäismaanantaina kirkossa täällä Siilinjärvellä. Puheen ja liturgian toimitti itse kirkkoherra. Kuuluvalla äänellä. Puhe käsitteli ylönousemusta. Kun Maria yritti koskettaa ylösnoussutta Jeesusta, tokaisi ylösnoussut suoraan alkutekstistä suomennettuna: ”Näpit irti!” Mutta kuulemma ylösnousemuksen ihme käy meille joskus käsinkosketeltavaksi. Virsiä veisattiin, joitakin tuttuja ja joitakin aika vaikeita. Kirkkoväkeä oli paikalla alle sata henkeä. Kotimatkalla pari naista käveli lenkkivauhtia ohitseni. Taivas oli nätisti rastaanrinnalla.

Sunnuntaina kävin vaimoni kanssa elokuvissa Kuopion Kuvakukossa, joka on sellainen vähän indie-elokuvateatteri. Elokuvien yhteydessä ei esitetä mainoksia ja äänentoisto on järkevällä tasolla. Lippujen hinnat ovat hieman huokeammat kuin kaupallisella puolella ja penkit perinteiset. Onneksi oli vain puolentoista tunnin elokuva. Katselimme irlantilaisen vuoden 2022 elokuvan Hiljainen tyttö. Sillä on iirinkielinen nimikin, An Cailín Ciúin. Elokuvassa puhutaan iirin lisäksi myös englantia. Upea elokuva, suosittelen! Luin muutamia arvioita netistä, niissä ainakin parissa sanottiin elokuvan muistuttavan novellia. Minulle tuli ihan sama mieleen. Tämä oli niitä novelleja, joitten luulisi jäävän muistiin. Hiljaisia tyttöjä on maailma täynnä.

Muistaakseni perjantaiaamuna keitin viisi munaa. Yksi niistä särkyi, söin sen maistiaisena. Tuli aika löysiä munia, niist mie pien. Tein niille pienet pääsiäiskuvioinnit korostustusseilla. Ne menivät väärinpäin, en siinä aamulla tajunnut että pitäisi olla munat niin, että kapea puoli on ylöspäin. Nyt vain yksi tuli sattumalta oikeinpäin. Me emme ole ortodokseja, joten tämä perinne on meille vain osa ihmiskunnan perinnettä. Muut söivät vain yhden munan, minä pistelin loput. Eivät meillä tykkää löysistä munista.

Jonain päivänä sepitin runon kulttuurikeskustelusta. Laitan sen tähän häntään. Toivotan kaikille hyvää pääsiäisen jälkeistä elämää!

Aleksis ja August

Sulle olin aleksis-stenvallinpoika-kivi,
sinä olit kriitillinen august-ahlqvistini.
Otin osaa osaamatta suureen kulttuuriisi,
siitäkös se puhkesi yks’ paiseutunut kriisi.

Höpöttelin julkisesti niitä sekä näitä,
sanojani nipistelit niin kuin ennen täitä.
Lutikaksi kasvamista koitit kyllä estää –
nähtävästi höpötyskin monenmoista kestää.

Toisenlaisen tyylin siinä kumpikin kai haastoi,
turha pohtia on kumpi toiseutta raastoi.
Suvaitsee vapaa mielikin vain tiettyyn rajaan asti,
ylimentäessä möykkä nousee kamalasti.

Eriydyimme maillemme, en toraa tuosta nosta.
Parempi lienee syrjäytyä rentun tosikosta.
Maailmasta toisemme lopulta ulkoistimme.
Elettiin kuin ennenkin? Kumminkin elelimme.

Ja päivä kiersi meitä kuten mekin toisiamme,
Venla mielessä ja lientä tilkka housuissamme.
Olin akateeminen, ma, august-ahlqvistisi,
sinä karhun raatelema Jukolan poikain isi.

6 kommenttia:

  1. Ihana elokuvateatteri! Meillä ei ole Turussa tuollaista, tämä on liian kauan ollut kokoomusvetoinen, kultuuriin ei panosteta. On Finnkino ja sieltä hyvät leffat häipyvät nopeasti = jos ei ole Hollywoodin massatuotantoa. Toinen paikka on Logomo, josta voi ostaa dinnerit etc sidosryhmille, täysin yritysten ehdoilla pyörivä paikka.
    Hiljaisen tytön ehdin nähdä, sillä näkyi olevan vain pari iltapäiväesitystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttää olevan Kuopion kaupungin omistuksessa tämä Kuvakukko. Sitä luonnehditaan art house-tyyliseksi elokuvateatteriksi. Maanantai-iltana olisi ollut Boliviaan sijoittuva elokuva, ei jaksettu lähteä, kun vaimolla alkoi seuraavana aamuna taas työt. Pitää katsoa olisiko sillä elokuvalla muita esityskertoja. Hiljaisen tytön senkertaisen esityksen näki meidän lisäksemme 10 - 20 henkeä, eipä niillä lipputuloilla paljon kuluja makseta. Kuvakukko on toiminut 1930-luvun lopulta lähtien, alkuun tietysti kaupallisena.

      Finnkinon näytöksissä on tosiaan niitä mainoksia ja kova volyymi päällä, ei ole kiva.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Hyvää pääsiäistä ja hyvää pääsiäisen jälkeistä elämää!

      Poista
  3. Tulee vähän myöhään nämä pääsiäisterveiset eli helluntaina. Elämä on on ollut nyt vähän vauhdikasta, ettei ole ehtinyt lukea eikä postata. Hauska kirkkomatka ja ihana muinaissuomalainen "taivas oli nätisti rastaanrinnalla". Sitten vielä tuo monitasoinen "Aleksis ja August": siinäpä monenlaista märehdittävää! Hyvää helluntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heleätä helluntaita ja hyvää pääsiäistä! Epistolat jäi eilen kuulematta, kun vaimo järjesti yhden naisen puutarhatalkoot, joihin vähän otin osaa. En muistanut lähettää helluntai-korttejakaan, kun ajattelin että helluntai olisi vasta kesäkuun alussa. Pitäisikö lähettää kolminaisuuden päivän kortteja?

      Runossa mutkistan vähän suoria, kun teen Aleksista enempi rahvaan edustajan kuin hän oppineena miehenä olikaan, mutta kai tämä on sallittua korkean taiteen nimissä?

      Poista