Powered By Blogger

perjantai 18. joulukuuta 2020

Saara Turunen: Tavallisuuden aave ja muita näytelmiä

Saara Turunen (s. 1981) kirjoitti näytelmät, jotka julkaistiin teoksessa Tavallisuuden aave ja muita näytelmiä. Jokaisesta jotakin.

Puputyttö. (ensiesitys vuonna 2007) Kuunnelmallinen näytelmä, joka toimisi varmaankin paremmin kuunnelmana, jolloin taiteennauttijan oma mielikuvitus saisi rauhassa kansoittaa ne kirjalliset näyt, joita näytelmän teksti sisältää. Kertoo siitä, miten nuoresta naisesta tuntuu, että hänen pitäisi olla kaikkien himoitsema, seksiä tihkuva toiveuuni, johon vain miehistä parhaat saavat tarttua kiinni ja käyttää vinkulelunaan. Myös perhesuhteet mukana vaatimuksia ylläpitämässä. Näytelmän voi kyllä käsittää myös kertovan siitä, miten ihminen saattaa kokea itseensä kohdistuneet toiveet kuormittavina vaatimuksina. Lähtökohtana kirjailijalla kuulemma näytelmä Bernarda Alban talo, mikä näkyy ehken äidin ja siskojen kuvauksessa. Antiikin draaman perinne on mukana ainakin kuoron muodossa.

Broken Heart Story. (2011) Kirjailija kertoo näytelmän olevan hänen omakuvansa. Näytelmässä kirjailija ei meinaa osata päättää mitä kertoisi tärkeistä aiheista: kapitalismista ja kuolemasta. Hänen asunnostaan kuuluu itkevää ääntä. Kissa on jäänyt, eikäkun sielu on jäänyt nalkkiin vaatekaappiin. Löydettäessä sielu suostuu kertomaan tarinansa, jonka nimi on sama kuin näytelmän nimi. Se kertoo siitä miten valita taiteilijan elämän ja uimisen väliltä. Kuoro kertoo tarinaa muitten mukana. Minusta tämä näytelmä soveltuu parhaiten luettavaksi tälleen itekseen kirja sylissä, välillä voi vähän aikaa maata selällään ja putsata ilmalämpöpumpun. Q-teatteri on tätä esittänyt, no niille se kai sopii.

Tavallisuuden aave. (2016) Turunen kertoo esipuheessaan tavoitelleensa tavoiteltavan tavallisuuden kuvia. Kuitenkin näytelmän tapahtumainsirpaleet ovat masentavia näytteitä nurkkakuntaisuudesta. Senkö Turunen näkee suomalaisena tavallisuutena? Onko suomalaisuus siis junttimaisuutta, jossa erilaisuutta ei hyväksytä? Vuorosanoja on vähän, onko se sitten brechtiläisyyttä, vaietaan kahdella kielellä?

Medusan huone. (2019) Aihe vaikuttaisi viittaavan antiikkiin, mutta näytelmän tarkoitus lienee ajaa samoja asioita, joita Minna Canth ja Maria Jotuni ja heidän jälkeensä monet muutkin naiskirjailijat Suomessa ovat teksteillään tahtoneet edistää – naisten aseman muuttamista paremmaksi. Luultavasti en saisi edes kirjoittaa että ”naiskirjailija”. Mitäpä nykyään enää saisi kirjoittaa, jos koettaisi korrektina pysytellä. Kävisikö ”käsidesi” ja ”turvaväli”. Näytelmänsä esipuheessa Turunen kirjoittaa, että naisten on vaikea saada suutaan auki itseään puolustaakseen. Eipä se tunnu olevan helppoa tässä näytelmässäkään, vuorosanoja on edellistä näytelmääkin vähemmän. On siinä pulma. Lukijana jään odottamaan sitä sanottavaa. Ei toimisi kuunnelmana.

Jälkisanoissa Maria Säkö  jatkaa Turusen mainitseman naiskirjoittamisen (femiekrityyri) esiin tuomista. Kuulemma aikaisempi kirjallisuus on niin miehistä, että pitää luoda uudenlainen kirjoittamisen tapa, jolla naisten asiaa voidaan kuvallisesti ilmaista. Eli vähän niin kuin Napoléonin aikaan luotiin kymmenpäiväinen viikko?

Gregoriuksen blogissa teosta on arvioitu näin.

Tämän kirjan sain pääosin lukaistua tänään. Sivuja on vain 201. Nyt olen lukenut kaikki suomalaisten kirjailijain näytelmät mitkä ajattelin lukea – yhtä kirjaa lukuunottamatta. Vetäisen nyt semmoisen historiallisen katrillin alkaen Shakespearesta ja päätyen 1900-luvun alkuun (yhteensä 11 näytelmää). Sen jälkeen luen niin paljon kuunnelmia kuin tammikuun loppuun mennessä kerkeän. Sitten olis vielä tuo yksi saksalaisten nykykirjailijoitten valikoima ja loppuhuipennuksena lyhyt paluu antiikkiin.

7 kommenttia:

  1. Vau, onpa hienoja yhteenvetoja ja huomioita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa, kyllä minusta alkaa näkyä ja tuntua tämä näytelmien lukeminen ja viinan juonnin välttäminen (puolitoista kuukautta ilman). Äsken käytiin citimarketissa ja rupesi siinä määrin väsyttämään henkisellä puolella, että laitoin kotiin tultua edes saunakaljat jäähtymään.

      Poista
    2. Hih, sama kuin minulla suklaan kanssa, yritän pidätellä jouluun, niin että konvehdit tuntuisivat sitten juhlalta.

      Poista
  2. Selvät suunnitelmat! Näytelmätkin olet rouskuttanut läpi päättäväisesti. Minulla lukemisto on mitä nyt milloinkin mieleen tulee...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä olen selvänä. Poika on tosin jo saunomassa ja kohta menen minä vaimon kanssa.

      Mutta Leena! Sinähän luet niin hienoa kirjallisuutta, etten minä niistä selviäisi millään. Olen ihan ihmetellyt miten jaksat niitä islam-aiheisia kirjoja. Minulla teki tänään tiukkaa jo Shakespearen näytelmän esipuheen kanssa. Tosin näytelmä sinänsä sujuu, on hyvän tuntuinen suomennos. Ajattelin, että pitäisi jossain vaiheessa kirjoittaa kirjojen esipuheista ja jälkipuheista. Tarvii vaan ensin muodostaa niistä joku mielipide.

      Poista
  3. Tunnistettavia lukukokemuksia, ihan samaa kirjaa olemme lukeneet :)

    Ja vaikuttavia lukusuunnitelmia vielä edessä, minulla suunnitelmissa haasteeseen vielä ainakin pari, enemmänkin tietysti olisi hyllyssä odottamassa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on sen verran vielä luettavaa, että pitää kohta laatia lukujärjestys. Kirjat ainakin olen olohuoneen alakaappiin asetellut jo lukemista varten järjestykseen.

      Poista